Uranus veckobrev v 37

Hej alla Uranusfamiljer!

Tack för en fin vecka tillsammans.

Sorgen ger djup åt glädjen

Åh, vad roligt det var att få träffa alla barn igen. Tyvärr kunde jag inte vara med under den första skolveckan, men jag kan säga att jag fick ett fint välkomnande av både barn och pedagoger. 
Där kan man verkligen tala om välkomnandes etik.
(Något som vår skola enligt visionen ska präglas av)
Under de här veckorna har jag fått uppleva vad sorg är, men även glädje och tacksamhet.
Vad är det som är viktigt i våra liv? Vilka prioriteringar gör vi?

Om du frågar mig så är barnen det viktigaste vi har. Där för har jag det bästa och viktigaste jobbet av alla. Här och nu gör vi skillnad. Vi är med och formar och stödjer dessa små liv.
Tack för förtroende och samarbete med er föräldrar! (Cissi)

 

Normer och värden
Kroppenprojektet – känslor

   

På måndagens känslolektion dramatiserade vi olika känslor och använde oss av färgformer för att beskriva olika känslor. Eleverna fick också välja en bild som de tyckte mycket om eller kunde associera till. Jag höll upp två bilder och frågade: Vilken är kärlek och hat? Vilken är stressad och lugn? Vilken är glädje och sorg?
 Eleverna fick motivera sina val: Vad får dig att säga det?
I gröna gruppen har vi även använt oss av våra ”Känslonallar” som visar olika känslor.
Att arbeta med känslor och att känna sig trygg i att beskriva och dela sina känslor med andra har stor betydelse för att må bra.

Vi kommer att berätta mer om detta arbete under föräldramötet.


Utveckling och lärande – Kreativitet och fantasi

Vi inspireras av ett sjungande träd

  

Vi började med en samling då jag visade en vacker plansch som var inrullad i ett skyddande rör.
Vad ser du? Vad tänker/tror du? Vad undrar du?
 Vad sjunger trädet om?

Jag berättade lite kort om konstnären och hans familj. Sedan fick eleverna själva göra sina egna tolkningar av bilden, först rita med pastellkrita på växtpapper och sedan måla med vattenfärg.

Isaac Grünewald levde 1889-1946 och målade (precis som sin fru Sigrid Hjertén) i en stil inspirerad av de franska expressionisterna, främst kanske av Matisse. Grünewald fick bra recensioner, kritikerna gick betydligt hårdare åt hans fru, som framför allt beskylldes för att vara en blek kopia av sin man. Numer anses hon dock av många vara den mest begåvade av de två.
Nyligen visades hennes tavlor på Waldemars udde på Djurgården. Kanske några av er såg utställningen?

 

Matematik
Vi har börjat arbeta med vår nya mattebok 2A. Det första kapitlet behandlar addition och subtraktion 0-100, Den här veckan har vi lärt oss att addera två tal genom algoritm, eller uppställning av tal.
Eleverna har sedan fått träna på detta både på papper och på sina I-pads. Det senare var mycket uppskattat eftersom det var ett tag sedan vi använde dem.
Vi har även gjort en avstämning i matematik tillsammans med Josefine ”Att förstå och använda tal”.

  


Svenska
Vi fortsätter arbetet med Diamantjakten. I arbetsboken har vi bl a arbetat med vokaler och konsonanter.
Under torsdagen fick eleverna en skrivuppgift som vi kommer att använda oss av för att bedöma deras skrivutveckling. Vi tittar närmare på denna under utvecklingssamtalen. Vi använde oss av en bild för att få inspiration och hade sagoprickarna som stöd för strukturen krig skrivandet. Där skulle finnas en tydlig början med beskrivningar, ett problem eller händelse och en avslutning.

Vi påminde om skrivreglerna, men hjälpte inte till med stavning osv.

OBS! Nästa vecka lämnas läsläxan in på tisdag pga utvecklingssamtalsdagen på onsdagen.

Ny läxa, kap 4 delas ut.

Engelska

Vi har börjat arbeta med vår nya engelskbok. Första kapitlet handlade om skolan och vad som finns där. Vi lärde oss många nya ord:
 

 

Lisens lektioner
Lisen kommer att ha klassråd/fritidsråd i båda grupperna varannan fredag i grön och varannan i röd. De två första veckorna har hon haft en lektion i grön och en lektion i röd med övningar och samtal då hon har fått möjlighet att lära känna eleverna ännu bättre. Välkommen till oss Lisen! Vi är så glada att du är en del av Uranus.


Brandövning

Brandövningen på Mellangården i onsdags gick helt enligt plan. Eleverna visste att brandlarmet skulle ringa och de fick ha skorna på sig i klassrummet. Vi gick ut och ställde upp på brandled vid snurrgungan, räknade alla elever och gick sedan ner till fotbollsplanen.

 

Skolfoto
Det är alltid roligt och lite pirrigt när det är dags för skolfotografering på skolan. Alla hade gjort sig så fina!

 

Skola och hem
Vänligen fyll i en tid för utvecklingssamtal, om ni inte redan har gjort det. De tider som vi har lagt ut är de tider som vi erbjuder.
 Inför samtalet vill vi att ni fyller i frågorna på school soft ”inför utvecklingssamtal”. Fokusera på frågorna kring trygghet och trivsel så enas vi gemensamt om de nya målen under samtalet.
Välkomna till föräldramöte den 26 september kl 17.30-19 i Uranus gröns klassrum.
Lisen kommer att presentera sig själv och fritids och Sara och Cissi kommer prata om höstens projekt där vi även vill att ni föräldrar gärna är delaktiga.


Hälsning från fritids

Onsdag 19 september

Utvecklingssamtalsdagen närmar sig och vi på fritids är beredda att ta hand om våra elever på bästa sätt hela dagen. Därav har vi delat upp dagen i olika pass för att få struktur, vi kommer att erbjuda kör, slöjd och idrott förutom vanliga fritidsaktiviteter.

 

Nästa vecka
Må: Lärarna har morgonmöte. Fritids fram till kl 9.40. (Sara är på Mattekurs)
Ti: Friluftsliv, Drama. Ny läxa delas ut kap 4 Ett hemskt besked  (Sara är på mattekurs)
Ons: Dag för utvecklingssamtal. Fritids är öppet
To: Lilla kören
Fre:

 

Trevlig helg!
Cissi, Sara, Lisen och Vincent

Välkomna på vernissage!
Cissi inbjudan1

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.