Tellus vecka 36

Tack för en bra vecka alla härliga Tellusar!

Att skriva återberättande

I svenskan arbetar vi just nu med att skriva återberättande texter om vistelsen på Ängsholmen. Det innebär bland annat att vi utforskar struktur och språkliga drag som är typiska för texttypen. Kan du berätta för någon därhemma vad som är typiskt för en återberättade text? (Tips! Titta i den pedagogiska planeringen under svenska på hemsidan).

 

Syftet med att vi undersöker texter och skriver exempeltexter tillsammans är att ni elever ska få verktyg för att skriva så bra texter ni bara kan. Idag, fredag, har vi skrivit reflekterande avslut och de flesta texter börjar bli ”grundklara”. Ni har arbetat superbra och jag blir så glad av att läsa det ni skrivit. Nästa vecka kommer vi bearbeta och utveckla texterna ytterligare.

 

Schemat från Ängsholmen hjälper många skriva händelser i kronologisk ordning.

 

Här har några skapat en skrivarstuga i kapprummet.

 

Vi skriver gemensamma exempel att ha som stöd.
Fokuserat skrivarbete. Många sammanfattande och reflekterande avslutningar blir det.

Fint besök

Det här fina besöket hade vi under en rast på skolgården.

 

En mysig eftermiddag

På tisdagens NO och idrott passade vi på att samköra och både jogga/promenera i det fina vädret och bada vid Södersved. Det var trevligt och roligt att vara tillsammans hela klassen. Många spelade olika bollekar medan andra badade. På plats håvade vi dessutom efter plankton och andra små vattenlevande djur för att studera dem i lupp. Detta passade bra då vi pratat om plastens påverkan på näringskedjorna i naturen. Alla som äter något som i sin tur ätit något havslevande påverkas av mikroplasterna när de ökar i haven. Världen över hittar man mikroplaster i så vanliga och nödvändiga livsmedel som kranvatten och havssalt, tyvärr. 

Lemshagas skolval 2018

Ett stort tack till Merkurius (åk 8) som tog emot oss i sin vallokal och på ett föredömligt sätt visade och förklarade hur ett val går till.

Smått och gott

  • På grund av nationella prov kommer vi för kännedom vara mycket restriktiva med att bevilja ledigheter efter höstlovet.
  • Utvecklingssamtalsdagar 17/9 (8.00-10.30) samt hela dagen den19/9. Eleverna är lediga när de inte har samtal. Tidbokning för utvecklingssamtal finns på schoolsoft. Boka nu om du inte redan gjort det.
  • VFU-student Charlotta Fagius kommer vara med på svenskan nästa vecka.
  • På torsdag 13/9 är det dags för skolfoto. Grön fotograferas 12.30 och Röd 12.50.
  • Vi är glada att meddela att vi nu kan erbjuda extra läxhjälp med Malin bara för Tellus på torsdagar 15.00-15.40.
  • Köket hälsar att du som äter specialkost behöver lämna in intyg omgående.
  • Från och med nästa vecka arbetar resurs Niclas Edenholm hos oss i Tellus. Niclas kommer finnas med i båda klasserna som ett extra stöd. Välkommen Niclas!

Trevlig helg!

/Catrin, Julia och Malin

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.