Saturnus veckobrev v.45

Hej alla Saturnusar!

Nu är vi tillbaka efter ett ruskigt men förhoppningsvis mysigt höstlov. Några var på fritids och hade roliga aktiviteter andra kanske var och hälsade på nära och kära. Nu återstår endast sex veckor av denna termin därefter är det dags för tomtens besök.

 

Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande

Den magiska dörren

I vårt romanprojekt, Den magiska dörren har vi nu kommit till kapitel 3. I detta kapitel har eleverna fått öva på att beskriva känslor. I berättelsen har de fått ett brev från den magiska dörren. Det visade sig vara ett rop på hjälp från andra sidan. Nu ska eleverna beskriva hur de ska få tag på nyckeln till den magiska dörren. Det träder fram fantastiska berättelser från eleverna och de har sådan fantasi när de skriver.

 

Historia om livet på Ingarö

På tisdagen åkte vi till Gustavsbergs hamn för att ta del av Gustavsbergs historia och dess betydelse som det brukssamhälle det en gång i tiden var. Vi fick ta del av historien om den framgångsrike brukspatronen, Wilhelm Odelberg och mycket annat. Eftersom vi var på jakt efter skatten fortsatte vi vår promenad till viken vid Kattholmen. Där blev alla eld och lågor över vad som fanns i vattnet. Där i fanns massor av porslinsskärvor i många olika former och mönster. Alla ville hitta det finaste mönstret. Till och med vi lärare blev som barn och tro det eller ej men Camilla var nog den som stod längst ut i vattnet.

 

Väl på skolan tittade vi på en plansch, 150 års porslin från Gustavsberg . Här fick vi chans att jämföra mönster på de skärvor vi hittat. Vi tror oss ha hittat mönster från så långt som slutet av 1800-talet. Nu ska vi fundera på om vi kan göra något fint av den skatt vi hittade i Gustavsberg.

Vi hoppas på att senare få komma på besök till porslinsfabriken för att få höra på mer historia om det fantastiska porslin som har tillverkats samt tillverkas idag.

 

   

   

   

   

 

 

Matematik – kombinatorik och kunskapsloggen

En av veckans lektioner arbetade vi med kombinatorik. Vi har undersökt hur många olika kombinationer vi kan tänkas välja mellan. T ex Det finns fyra olika tröjor, varje tröja finns i fem olika färger. Hur många olika kombinationer finns det att välja mellan?

Vi har även avslutat kapitel 3 med arbete i Kunskapsloggen, här får eleverna göra en självbedömning utifrån uppgifter kopplade till kapitlet. Vi ser att fler elever behöver fortsätta öva på tabell 4 och 8 för att bli säkra.

 

Elevers ansvar och inflytande / Normer och värden

 

Vi på Mellangården

Under fredagens träff, i våra grupper med Neptunus och Uranus arbetade vi med värdegrundsarbete. Vi läste en berättelse om två kompisar där beteendet dem emellan förändras. Eleverna fick senare ta ställning genom Heta stolen. Därefter gjorde vi rutinen Griffeltavlan utifrån frågor om hur en bra kompis är och vad man kan göra om man ser att någon råkat illa ut. Vi avslutade lektionen med en massagesaga. Genom vårt arbete i integrerade grupper tycker vi oss se att eleverna leker mer mellan åldrarna. Om det är en produkt av vårt arbete eller inte återstår att se.

 

   

 

Hem och skola

 

Läxa

  • Nyckeln till skatten – kap 8 “Larmet går”. (Tänk på att inte läsa vidare i boken utan att titta i veckobrevet vilket kapitel vi har i läxa. Det blir tokigt då några är före när vi läser tillsamman vid samlingen av vårt nya kapitel.)
  • Besvara frågorna i din läxbok.
  • Utmaning: glosor.eu (användarnamn: Villan lösenord: villan1819).

 

Information inför nästa vecka v.46:

Måndag: Ingrid och Emma.C redovisar sin familj och dess historia.

Tisdag: Vi åker till biblioteket. Tänk på att ta med ditt lånekort. Om lånekort saknas har vi en blankett att fylla i

Onsdag: Idrott inomhus. Efter idrotten åker vi tillsammans till Gustavsberg för att titta på föreställningen “Sadunära, Zebradans”. Till denna utflykt vill vi att eleverna har med sig matsäck.

Torsdag:

Fredag:

 

Kommande händelser:

20/11 – Vi åker och besöker Gustavsbergs porslinsfabrik.

13/12 – Vi firar Lucia på Lemshaga.

20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka.

8/1 – Skolstart

 

Hälsningar från fritids;

Var snälla och se över att era barn har kläder passande för den nu rådande väderleken, vi har på mellangården beslutat att överdragsbyxor är obligatoriskt på rasterna. Mössa, vantar, varmare tröja och stövlar är också bra att ha på sin plats i kapprummet. Vi har två längre raster under dagen och vi erbjuder även utevistelse på fritids.

 

Vi har under veckan gjort collage på fritids i Villan, på experimentverkstaden har det målats i mjölk och de elever som ville fick prova att yoga på klubben under torsdagens fritidsgympa. Vi avslutade veckan med att baka muffins. Nästa veckas pyssel är ’Kompisarmband’.

 

Vi önskar er alla en härlig helg!

 

Ingela, Camilla, Pernilla och Desirée

12 kommentarer

Kommenteringen är stängd.