Saturnus v.40

Hej alla Saturnusar!

 

Kunskaper  

 

Friluftsliv

Under tisdagens friluftsliv promenerade vi till Södersved. Det var en solig men något kall dag och elevernas humör var på topp inför kommande aktivitet. Väl på plats bjöd vi på tre aktiviteter, fiske, lekar samt håva småkryp i vassen. Hälften av klassens elever fick fiska. Som bete fick de välja mask eller majskorn. Många valde majs då det var läskigt att sätta på mask på kroken, “Den rör sig ju”.  Tyvärr blev det inget napp! Vid strandkanten och vid vassen håvade några elever vattendjur. Vi hittade några olika vattendjur. Vecka 42 kommer vi att gå tillbaka till Södersved för att låta andra halvan få fiska. Väl på plats i skolan fick eleverna skriftligt reflektera över vad de fångat och sett under vår utflykt.

 

   

   

   

 

Dessa insekter hittade vi vid vassen. Känner ni igen några?

   

   

 

Normer och värden / Elevers ansvar och inflytande

 

Tryggismöte

Under torsdagens trygghetsmöte träffades 12  elever från klasserna Neptunus – Saturnus (4 elever från varje årskurs). Vi träffades denna gång för att prata om vänskap på mellangården och hur vi kan bemöta våra kompisar i klassrummet och på skolgården.

Inför detta möte fick alla elever möjlighet att fundera kring frågorna Hur är en bra kompis? Vad gör man om man känner sig ensam? Vad kan man göra om någon i ens närhet är ensam? Hur är man en bra kompis på sociala medier? Platser på skolgården där jag känner mig mindre trygg.

När Tryggisarna träffades så fick de tillsammans i mindre grupper skapa planscher till fyra av frågorna som eleverna diskuterat i klassrummen. Eleverna läste deras kompisars meningar och ritade bilder för att göra meningen mer synlig för alla. För att sedan sätta ihop meningar och bilder på ett bra sätt.

När eleverna hade skapat färdigt funderade vi tillsammans vart vi skulle sätta upp planscherna. Tryggisarna ville att alla skulle ha möjlighet att se dem och att alla nu skulle försöka göra som vi hade pratat om. Så stolta över deras gemensamma arbete gick de tillbaka till klassrummet. För att  berätta för alla sina klasskompisar att de nu tillsammans skulle titta på Mellangårdens gemensamma tankar kring hur vi tillsammans kan ta hand om varandra.

Här kan ni se våra fantastiska Tryggisar och våra planscher på Mellangården:

   

 

   

 

 

Rastlekar för Pluto

Under denna vecka har Saturnus röd haft rastlekar för Pluto. Nästa vecka är det grönas tur.   Eleverna i klassen har tillsammans kommit fram till olika lekar de vill hålla för våra yngsta elever på Mellangården. Pluto har även fått önska en lek. Det är viktigt att vara en god förebild för de yngre eleverna och våra elever har visat goda kvaliteter för detta under den gångna veckan.

 

   

    

 

“Vi på Mellangården” – arbete i tvärgrupper

Idag fredag hade vi vår första träff i våra tvärgrupper på Mellangården. Vi var indelade i sex grupper med elever från Neptunus, Uranus och Saturnus. Under dagens lektion bekantade vi oss med varandra och som presentation gjorde vi en namnlek. Därefter gjorde vi en värderingsövning som går ut på att ställa olika påståenden. Stämmer påståendet överens med dig ställer du dig upp och byter plats med en kompis. Vi lekte även leken “Hemliga ledaren”. Som avslutning gjorde vi en avslappningsövning. Vi tror att det är väldigt viktigt att överbrygga “ni”-känslan till “vi”-känslan genom att mötas i olika former och konstellationer. Vi hoppas på att vårt arbete ska resultera i att skapa en ännu bättre “vi”-känsla.     

 

       

 

Hem och skola

 

Läxa

Eleverna kommer att få välja att läsa ur Nyckeln till Skatten eller ur en egen kapitelbok. Därefter får de svara på tillhörande frågor i ditt läxhäfte. Vi kommer även under veckorna erbjuda antingen eng/mattekluringar som extra läxor för de elever som önskar lite utmaning.

  • Nyckeln till skatten (Läs ur boken så att du på fredag känner dig trygg att läsa tillsammans med en kompis.)
  • Besvara frågorna i din läxbok.
  • Utmaning: Problemlösning

 

Information inför nästa vecka:

Måndag: Min familj – Collin och Hugo.K presenterar sin familj.

Tisdag: Grupp C går direkt till slöjdsalen kl.8.20.

Onsdag: Idrott – idrott inomhus.

Torsdag: Grupp A och B går direkt till slöjdsalen kl.8.20.

Fredag: Läxan lämnas in och sedan ut igen!

 

Kommande händelser:

17/10 – Välkomna på föräldramöte i Villan kl.17.30-19.00.

 

Hälsning från fritids

  • Snart är det dags för Höstlov och inför det behöver vi på fritids veta om ditt barn behöver omsorg under lovet. Ni gör anmälan via schoolsoft, ska ditt barn vara här fyller ni i aktuella tider för v. 44. Ska ditt barn vara ledigt skriver ni ”ledig” under ”kommentar från vårdnadshavare”. Detta är mycket viktigt att ni gör och det gäller ALLA barn inskrivna på fritids eller klubben. Vi behöver era anmälningar senast 7 oktober för att planera bemanning och aktiviteter. Tänk på att måndagen den 29/10 är det stängt hela dagen samt fredagen den 2/11 stänger fritids kl 15.00.
  • Nu är det snart allhelgonahelg/halloween och barnen vill börja med pyssel som kan kopplas till detta. Kanske har ni glasburkar/ljuslyktor i klarglas hemma som ni kan skicka med och låta ert barn förvandla till en mer personlig ljuslykta? Detta kommer vara veckans pyssel under vecka 42-43 så ni har lite tid på er att kika runt i skåp och lådor.

 

Trevlig helg!

 

Camilla, Ingela, Pernilla och Desirée

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.