Hej alla Saturnusar!
Att vara väl förberedd är a och o. Lika så när brandlarmet går. Under onsdagen har vi övat på hur, och vad vi ska göra när brandlarmet går. Vi har vår första uppsamlingsplats på vår lilla fotbollsplan. Där vi så fort vi kan ställer upp oss i brandled. När alla elever är inräknade går vi gemensamt ner till den stora samlingsplatsen som är fotbollsplanen nedanför Storgården. Eleverna klarade av denna övning galant! Eleverna är även lite nyfikna på att gå ned för vår brandtrappa men det gör vi när inte larmet går så vi slipper känna det där lilla pirret i magen som man alltid får då ett larm går.
Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande
Teknik – konstruktionsarbete
Då vi besökte Ingarö brofäste under förra veckan så började vi prata om olika typer av broar. Vi tittade lite extra på tre olika typer som hjälpt människor sedan 1800-talet att ta sig över till Ingarö. En svängbro, klaffbro och en högbro som idag tar oss över till Ingarö. Vi har samtalat om deras olika utseende samt hur människor har öppnat bron för att släppa förbi båtar genom tiderna.
När vi pratade om utseende försökte vi få eleverna att reflektera över de olika former och vinklar som de kunde upptäcka. Detta för att komma in på de hållfasta former som vi behöver känna till för att på egen hand kunna skapa en så hållbar konstruktion som möjligt. För att testa de olika hållfasta formerna så återskapade vi dessa i samlingen med hjälp av olika material. Vi tittade på “Den magiska triangeln”, “Rättvisa röret”, “Bärande bågen” och “Kanter och veck”. Eleverna delades därefter in i grupper utifrån den broskiss som de hade skapat under förra veckan. Väl i gruppen fick eleverna reflektera och diskutera över deras skisser och de olika hållbara formerna för att göra en gemensam ritning på en bro som de i gruppen skulle få bygga. Därefter satte eleverna igång med sina brokonstruktioner. Inför pass två så samlades vi för att se hur de olika konstruktionerna hade formats och om vi kunde hjälpa varandra med ideer.
Det är spännande att se hur eleverna resonerar tillsammans för att skapa en konstruktion som är så hållbar som möjligt. Nedan kan ni läsa om det centrala innehållet som eleverna förväntas ta del av under åk 1-3 i Teknik. Som ni ser är ämnet teknik inte bara ett ämne där vi förväntas bygga utan även ett ämne där vi förväntas reflektera, rita skisser, skapa modeller och dokumentera vårt arbete med text.
Centralt innehåll åk 1-3 Teknik
- Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.
- Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
- Dokumentation i form av enkla skisser, bilder samt fysiska och digitala modeller.
- Några föremål i elevens vardag och hur de är anpassade efter människans behov.
- Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.
Bild
Utveckling och lärande – Kreativitet och fantasi
Vi inspireras av ett sjungande träd
Vi började med en samling då jag visade en vacker plansch som var inrullad i ett skyddande rör.
Vad ser du? Vad tänker/tror du? Vad undrar du? Vad sjunger trädet om?
Jag berättade lite kort om konstnären och hans familj. Sedan fick eleverna själva göra sina egna tolkningar av bilden, först rita med pastellkrita på växtpapper och sedan måla med vattenfärg.
Isaac Grünewald levde 1889-1946 och målade (precis som sin fru Sigrid Hjertén) i en stil inspirerad av de franska expressionisterna, främst kanske av Matisse. Grünewald fick bra recensioner, kritikerna gick betydligt hårdare åt hans fru, som framför allt beskylldes för att vara en blek kopia av sin man. Numer anses hon dock av många vara den mest begåvade av de två.
Nyligen visades hennes tavlor på Waldemars udde på Djurgården. Kanske några av er såg utställningen?
Välkomna att se min utställning i Gamla stan! Se bilaga: Cissi inbjudan1
Hälsningar Cissi, Ateljerista på Mellangården
Elevers ansvar och inflytande / Normer och värden
Min familj
Nästa vecka börjar vi arbeta med sommarläxan, Min familj. Vi vill därför att eleverna har med sig sitt släktträd på måndag. Med hjälp av sitt släktträd och de bilder de väljer att ta med kommer eleverna nu skapa varsin google presentation. Först ut kommer Camilla och Ingela att presentera sin familj för eleverna. Därefter kommer vi varje vecka att dra en elev i respektive grupp som kommer att få presentera sin släkt. Hur långt tillbaka, i ditt släktträd, känner du till. Har du fått ditt namn från någon i din släkt? Eller är du väldigt lik någon i släkten? Kanske vill du arbeta med samma sak som dina äldre släktingar tidigare arbetade med? Det ska bli väldigt intressant att ta del av elevernas presentationer! Sommaruppgift 2018 Sommaruppgift Me and my family tree 2018
Håll Sverige rent-dagen och World Cleanup Day
Lördag den 15 september anordnades både en nationell och internationell skräpplockardag. Kanske var det flera av er som hjälpte till denna dag. Vi i Saturnus vill självklart också hjälpa till. Tisdag den 18/9 går vi tillsammans till Södersved för att hjälpa till att städa vår strand och natur. De elever som vill och har får gärna ta med sig handskar. Åter på skolan kommer fritids att använda gamla plastpåsar till veckans pyssel. Är det så att ni har gamla påsar hemma, både vanliga och med zip, får eleverna gärna ta med sig dessa till på tisdag. Vem vet vad som kan skapas av detta skräp!
Hem och skola
Läxa
Eleverna kommer att få välja att läsa ur Nyckeln till Skatten eller ur en egen kapitelbok. Därefter får de svara på tillhörande frågor i ditt läxhäfte. Vi kommer även under veckorna erbjuda antingen eng/mattekluringar som extra läxor för de elever som önskar lite utmaning.
- Nyckeln till skatten (Läs ur boken så att du på fredag känner dig trygg att läsa tillsammans med en kompis.)
- Besvara frågorna i din läxbok.
- Utmaning: Glosor på glosor.eu (användarnamn: Villan lösenord: villan1819)
Information inför nästa vecka:
Måndag: Skoldagen börjar kl.9.30. Röda gruppen börjar med dans i musikladan kl.9.30. Välkomna på utvecklingssamtal!
Tisdag: Grupp C går direkt till slöjdsalen (träslöjd) kl.8.20.
Onsdag: Skolan är stängd, fritids är öppet. Välkomna på utvecklingssamtal! (gröna gruppen).
Torsdag: Grupp A och B går direkt till slöjdsalen kl.8.20 eller tittar först in hos oss i Villan för att sedan gå till Slöjden. Camilla är på kurs, vikarie för dagen är Eva som eleverna lärde känna förra terminen.
Fredag:
Kommande händelser
Välkomna på föräldramöte i Villan onsdagen 17/10 kl.17.30.
Utvecklingssamtal
Vi vill påminna er, att tillsammans med ert barn, fylla i “Inför utvecklingssamtal” ligger på Schoolsoft (under fliken “Elevdokument”. Där behöver ni göra en säker inloggning ). Det är viktigt att ni har fyllt i detta dokument innan vårt samtal då den ger ytterligare en bild om hur eleven trivs och vilka mål eleven vill fokusera på.
Vi önskar er alla en trevlig helg!
Camilla, Ingela , Pernilla och Desirée
7 kommentarer
Tack för den här veckan!
Ingrid tyckte att det var roligt med brobygget.
Tack för en trevlig vecka!
/Lenore med familj
jag har läst
Det var kul att jobba med bilden och tekniken!
Astrid.
Tack för den här veckan!
Hej jag har läst det var roligt att springa på gymnastiken
Kommenteringen är stängd.