Neptunus V 45

Hej alla Neptunusar!

 

Nästa vecka är det den internationella barnboksveckan som genomförs 12-16 november 2018. 1933 anordnades de första ”Ungdomens bokdagar” och sedan 1987 har en barnboksvecka firats varje år. Veckan var till en början ett samarbete mellan Svenska barnboksinstitutet (SBI), Bokbranschens marknadsinstitut AB, Statens kulturråd, Svensk biblioteksförening och Författarcentrum Öst. Veckans “höjpunkt” är på torsdagen då en nationell läsdag för den svenska skolan uppmärksammas. Dagen firas ”till minnet av lärarnas tidiga satsning på god läsning för alla skolbarn”.

 

Vi i Neptunus uppmärksammar detta genom att på olika sätt uppmuntra till läsning, bl.a. genom att vi vill att eleverna tar med sig en favoritbok till skolan. Dessa böcker kommer vi att läsa ur, diskutera och låta oss inspireras av. Ta gärna med boken redan på måndag och fyll i bifogat formulär med några frågor om boken redan under helgen. Tack på förhand!

 

Tack för en väl genomförd aktivitet! Det verkar som om ni hade det mycket roligt och trevligt. I klassrummen dagen efter syntes knappt några spår!

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi börjat med kapitel 6. I detta kapitel fortsätter vi att arbeta med addition och subtraktion, och möter flera metoder för att addera och subtrahera inom talområdet 0 till 20. I kapitlet uppmärksammas hur viktig kunskapen om tiokamraterna är och att den kan användas inom båda räknesätten. Vi tränar på strategin att bilda tio och sedan addera vidare. Under onsdagen var Josefin här och hade ett mattepass i varje grupp.

 

   

 

Under svenskalektionerna har vi arbetat med bokstaven Tt. Som vanligt har vi gjort bokstaven med kroppen, samlat ord och arbetat i arbetsboken. Vi har också arbetat lite extra med ordbilderna hon, han, har, en/ett. Vi har också tittat på ett avsnitt av sagomattan för att därefter göra en gemensam saga i klassen med hjälp av en tärning.

 

 

 

Denna vecka har vi i SO ritat våra egna självporträtt, vilka så småningom ska klistras in i boken “Berättelsen om mig”. Innan vi satte igång att skapa diskuterade vi t.ex. var på huvudet ögonen sitter, vilken färg man har på dem samt näsans placering.

 

 

NO-lektionerna har vi lärt oss mer om Tumlaren som finns i våra vatten runt Sveriges kust. Vi lärde oss bla. att de kan bli runt 2 meter långa och 12-15 år gamla, att de äter gärna sill och torsk samt att de kan simma i cirka 50 km/h.

 

bildlektionen målade vi klart våra “Sjungande träd”. Cissi var hemma med sjukt barn men vi genomförde lektionen i alla fall. Vi provade också på att måla akvarell, där eleverna fick börja med att skissa upp en fantasiblomma för att sedan använda färgerna.

 

 

engelskalektionen har vi arbetat med “numbers” och lärt oss att räkna till 10 på engelska. För att befästa kunskaperna ytterligare gjorde vi en lek där eleverna stod i en ring och vi började räkna one, two o.s.v. Den elev som fick ten måste sätta sig ner. Vi fortsatte så till alla satt ner. Eleverna tyckte att leken var rolig så vi gjorde den flera gånger.

 

Normer och värden

I våra “tvärgrupper” som vi numera kallar “Vi på mellangården – VIM” gjorde vi olika värderingsövningar på temat hur en bra kompis kan vara, hur skulle det vara att inte ha några kompisar och vad gör man om en vän inte beter sig schysst.

 

Hem och skola

 

Läxa:

 

Nästa vecka:

 

Måndag: Bokpåsen tillbaka till skolan. Ta med en favoritbok till skolan.
Tisdag: Friluftsliv med kläder efter väder, liten ryggsäck med en frukt och vatten.
Onsdag:
Torsdag: Idrott – Ombyte och handduk.

Läsläxa lämnas in.

Fredag: Läxa och bokpåse lämnas ut.

 

Kommande händelser:

  • 20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka
  • 21/12- 7/1 – Jullov (Fritids öppet från 2/1) Måndagen den 7/1 är fritids och skola stängt.

 

Trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

 

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.