Neptunus V. 42

Hej alla Neptunusar!

 

Som ni kanske har märkt så har Ansi varit sjuk ganska länge. Hon hade fått luftrörskatarr med hosta, vilket har gjort henne hes så att hon har svårt att prata. Inte det bästa när man arbetar som lärare då rösten är ett viktigt redskap. Men eleverna har blivit väl omhändertagna av bl.a. Inger och Trixie.

 

Nästa vecka kommer det hända många saker. Till att börja med är det Neptunus “matvecka” i matsalen. Eleverna har valt temat ”Europeisk mat” med tex Lasagne från Italien, Fish and Chips från Storbritannien och Paella från Spanien. Matsalen kommer att dekoreras med flaggor som eleverna ritat och det kommer att spelas musik som passar till maten för dagen.

 

 

Vi uppmärksammar också FN-dagen på onsdag med en samling i musikladan där Uranus står som värdar.

 

 

På torsdag kommer vi bjuda eleverna på en rolig överraskning i musikladan, som vi kommer att avslöja vid morgonsamlingen. Mer om den kommer ni att få läsa om i nästa veckas brev.

 

 

 

Den 27:e oktober firar vi den internationella nalledagen och vi vill att eleverna tar med sig en nalle med till skolan fredagen den 26/10. Vi kommer att ha några olika aktiviteter kopplade till denna nalle.

 

Lite spännande fakta:

“Internationella nalledagen har firats den 27 oktober sedan 1998. Det är fortfarande inte helt säkert vem som var först att skapa nallen så det finns olika berättelser. För mer än hundra år sedan drevs ett leksaksföretag av Margarete Steiff. Företaget fanns i Tyskland. Margaretes brorson Richard Steiff arbetade på företaget. Han åkte till Usa för att hitta inspiration till nya leksaker. Richard besökte en cirkus i Usa och blev inspirerad av några björnungar. Han kom på att man kunde göra docka men som en björn med rörliga armar och ben.
Samtidigt i Usa fanns det en president som hette Theodore Roosevelt. Hans smeknamn var ”Teddy”. Theodore åkte på en jakt och jaktlaget hittade en övergiven björnunge. Jaktlaget band fast björnen vid ett träd och de erbjöd Theodore att skjuta den. Theodore ville inte skjuta björnungen, han tyckte synd om den och ville släppa den fri. Tidningarna skrev om händelsen och en serietecknare ritade av händelsen. Morris Michtom som ägde en godisbutik fick en idé. Han bad sin fru att sy björnar med knappögon. Morris kontaktade president Theodore och frågade om han fick kalla björnarna för ”Teddy´s bear” och det fick han. Så föddes Teddybjörnen! Nalledagen firas den 27 oktober eftersom Theodore ”Teddy” Roosevelt föddes då.”

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi börjat på kapitel 5 i matteboken. Vi har arbetat med talområdet 0 till 20. Vi har tränat på att läsa och skriva talen inom talområdet samt bilda grupper om tio och räkna vidare. Att bilda tio är en återkommande strategi som vi lär oss att använda i olika sammanhang. Att gruppera i tio och räkna vidare gör det lättare att se och räkna antal saker. Denna strategi underlättar även när de jämför och storleksordnar tal samt hjälper dem i kommande kapitel när de ska addera och subtrahera genom att utgå från talet tio. Vi har också jämfört antal saker genom att använda begreppen lika många, fler än och färre än.

 

Under svenskalektionerna har vi arbetat med bokstaven Nn. Båda grupperna har skrivit gemensamma sagor genom sagomattans upplägg. Eleverna tycker att det är så roligt att skriva sagor tillsammans och eleverna har ritat bilder till.

 

Denna vecka har vi i SO målat alla flaggor som ska hänga i matsalen nästa vecka då vi har Neptunus matvecka med temat “europeisk mat”.

 

NO-lektionerna har vi arbetat med vårt häfte svenska djur och denna vecka handlade det om sniglar.

 

Engelskalektionen tittade vi på en ny serie som heter Go Yoyo go!

Go Yoyo go! är en serie i nybörjarengelska, främst avsedd för år 0-2. Serien utspelar sig på en vind någonstans i världen. Här bor Grandpa och Yoyo, 9 år. Grandpa spelar trummor och hans kompisar Kim och Peggy kommer ofta dit för att spela. I varje avsnitt kommer ett paket till vinden, men det är aldrig till dem, utan Yoyo får åka iväg med det och hon får vara med om olika saker dit hon kommer. De två animerade dammtussarna Dusty och Daisy dyker också upp då och då. Varje avsnitt har ett kunskapsfokus/tema, som är tänkt att plockas upp i klassrummet. Denna vecka gjorde vi klart kapitlet colours.

 

Bildlektionen fortsatte vi med det sjungande trädet och denna gång målade vi med akvarellfärg.

 

Normer och värden

Idag har vi haft tvärgrupper och vi pratade om “uppåtpuffar” och så gjorde vi en övning som heter nystanet.

 

 

Hem och skola

 

Läxa:

  • Den magiska kulan – Läs kapitel 9 i läseboken med tillhörande sidor i läxboken.

 

  • En elev ur vardera klass får en “bokstavspåse” med sig hem. I påsen ligger en bokstav som kommer att vara hemlig för de andra eleverna tills den ska presenteras. Samla 5 saker som börjar på den bokstaven. Påsen vill vi att eleven tar med sig tills på måndag veckan efter.

 

Nästa vecka:

 

Måndag: Bokpåsen tillbaka till skolan.
Tisdag: Friluftsliv med kläder efter väder, liten ryggsäck med en frukt och vatten.
Onsdag: Uranus står som värdar för en FN-samling i musikladan kl 9:50.
Torsdag: Ingen idrott denna torsdag. Istället kommer vi bjuda dem på en rolig överraskning, som vi kommer att avslöja vid morgonsamlingen.

Läsläxa lämnas in.

Fredag: Läxa och bokpåse lämnas ut.

Vi firar nalledagen. Alla elever får ta med sig en nalle.

 

Kommande händelser:

  • Vecka 44 – Höstlov
    Måndag den 29/10 är fritids och skola stängd. Resten av veckan är det ingen skola men fritids är öppet som vanligt.
  • 20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka
  • 21/12- 7/1 – Jullov (Fritids öppet från 2/1) Måndagen den 7/1 är fritids och skola stängt.

 

Trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

 

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.