Rent hav- Clean up coast

Ansvarig/Ansvariga lärare: Sara Sandström och Cecilia Högsveden- East

När, under vilka veckor? V. 23

Vad?

Vi tar reda på fakta om nedskräpning i havet och städar stränder.

Frågeställning och följdfrågor

Vad händer i våra hav när det skräpas ner? Var tar plaster vägen? Hur skulle vi kunna göra för att minska nedskräpning? Vad kan vi göra för att minska nedskräpning?

Är det till hjälp att vi städar stränder?

Övergripande mål från LGR11 2.2
  • har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,
  • har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,
  • har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,
  • kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt,
  • kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,
  • kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
Förankring i kursplanens syfte

No

Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor.

So

Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att se samhällsfrågor ur olika perspektiv. På så sätt ska eleverna utveckla förståelse för sina egna och andra människors levnadsvillkor,

Undervisningen ska ge eleverna verktyg att hantera information i vardagsliv och studier och kunskaper om hur man söker och värderar information från olika källor. Genom undervisningen ska eleverna också ges förutsättningar att utveckla kunskaper om hur man kritiskt granskar samhällsfrågor

Centralt innehåll från kursplanen

So

  • Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om trafik, energi och matvaror.
  • Aktuella samhällsfrågor i olika medier.
  • Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information.

No

  • Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna
  • Vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de kan källsorteras.¨
  • Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.
Kunskapskrav, aktuella delar av matrisen

So

  • Eleven beskriver hur olika handlingar i vardagen kan påverka miljön och ger utifrån detta förslag på hur man kan bidra till hållbar utveckling.
  • Eleven kan ta del av enkel information i olika medier och samtala om elevnära samhällsfrågor genom att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor.
  • Eleven kan också söka information om samhället och naturen genom enkla intervjuer, observationer och mätningar och göra enkla sammanställningar av resultaten så att innehållet klart framgår.

No

  • Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.
  • Utifrån tydliga instruktioner kan eleven utföra fältstudier och andra typer av enkla undersökningar som handlar om naturen och människan,

Hur?

Hur ska vi arbeta?

Vi startar med att ta reda på fakta om nedskräpning i haven genom film och material från Håll Sverige Rent. Vi använder oss av Vt-rutinen : Jag ser, jag tänker, jag undrar när vi tar oss an filmen.

Vi åker till Björnö. Vi samlar skräp som vi sorterar och tar med oss därifrån. Vi kopplar detta till vårt projekt miljöhjältar.

Hur ska vi redovisa och hur kommer bedömningen att ske?

Genom samtal och utbyte av tankar. Vi dokumenterar genom att skriva en saga som handlar om hav, nedskräpning och kamratskap.

Vi städar våra stränder och sorterar olika material. Vi svarar på frågor om nedskräpning genom att gå en tipspromenad.

Veckoplanering, när ska vi göra vad?

Detta sker under två dagar V.23

Varför?

Sammanhang och aktualitet

Vi fortsätter utveckla elevernas miljötänk och engagemang för sin egen miljö.

Så här synliggörs Lemshagas vision och pedagogiska profil i projektet

Vi sätter in vår undervisning i meningsfulla sammanhang. Vi låter elevernas tankar och idéer genomsyra vårt projekt. Vi vill att våra elever ska känna att de kan göra skillnad och påverka omvärlden och in egen livssituation. Vi använder oss av tankerutiner för att synliggöra elevernas tankar. Vi är engagerade vuxna som är nyfikna på våra elevers tänkande.

Utvärdering

Utvärdering av projektet, tillsammans med eleverna.