Veckobrev v.37 Tellus

Tack för ytterligare en bra vecka Tellus!

Terminen är igång och intryck, kunskaper, samtal, fakta, åsikter, praktiskt arbete, konstnärlig kreativitet… Tellus klassrum flödar lika bra som rytmen i denna korta film från vår skolgård där det är full fart på rasterna. Vi har fått en riktig bock att hoppa över nu  – superkul! – men måste då och då påminna varandra om att vara rädda om fotlederna. Inga fler barn på kryckor, tack!

Liten rapport från NOTk och Matte

Vi lär av och med varandra hela tiden och en sak som är extra härligt att se just nu är klassens brinnande intresse och smittande engagemang för djur och natur och mot plastskräp i naturen.

 

På NOTk och engelskan har vi ju fortsatt arbeta med ”Plastic ain´t fantastic” där lär vi om plast och hur mikroplasterna påverkar miljön. Se gärna LPPn för NO: http://lemshaga.se/lokalaplaneringar/no/lpp-kemi-plaster-syror-och-kemigodis/ Parallellt med detta arbete tränar vi på att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera laborativt arbete. Bilderna visar arbetet med en lab ”Vilken vätska har högst respektive lägst densitet”.

           

 

På Matten har vi inlett terminen med olika samarbetsövningar med både matematikinnehåll och rörelse inblandat. Vi har även repeterat viktiga begrepp i statistik inför valet och arbetat med koordinatsystem genom att spela ”Sänka skepp” och påbörjat ett större arbete om tal i procent-, bråk- och decimalform.

  

 

 

Frånvaro: Är man sjuk är man sjuk, och då vill vi att ni är hemma den tid som krävs. Då är det viktigt att man också följer skolsköterskans rekommendationer. Här exempelvis kan ni finna mer information kring detta: http://www.bt.se/nyheter/guide-sa-lange-ska-barnet-stanna-hemma-vid-sjukdom/. Det vi vill förmedla är att om ert barn har lite ont i huvudet eller tån eller så (absolut inget som smittar) och ni velar om man ska gå eller inte så kan ni skicka era barn till skolan och så tar vi en sak i taget. Vi har skolsköterska oftast på plats och man kan alltid gå hem om man sedan ser att det behövs. Ofta brukar det gå ok att lyssna och delta lite än att helt missa en bra genomgång eller intressant diskussion.

Ledigheter: På grund av nationella prov kommer vi för kännedom vara mycket restriktiva med att bevilja ledigheter efter höstlovet och fram till v.20 i vår. Vi uppmuntrar INTE till ledighet, utan tvärt om, och vi vill att era barn ska vara här så mycket som de bara kan. Däremot ser vi av erfarenhet att familjer som söker ledighet ofta åker oavsett beviljad ledighet eller ej. Vid ledigheter är det ni föräldrar som ansvarar för det skolarbete som missas, inte skolan. Men vi pedagoger tänker dock alltid på eleverna först och vet också att en ledighet kan skapa stress då de missar mycket. Därför vill vi så klart hjälpa till och vi kan då också ge uppgifter till de elever som har missat när de är åter tillbaka. Dessa ska dock göras hemma och det finns ingen tid på skolan till detta. Det är också så att mycket av det vi gör i skolan består av diskussioner och grupparbeten, vilket inte kan “hinnas ikapp hemma” och det arbetet missas helt enkelt. Detta är olyckligt och därför uppmuntrar vi inte till ledigheter utanför loven. Barnen lär sig i skolan och då behöver de vara här!

Kan även tipsa om Tellus egen läxhjälp torsdagar 15.00 – 15.40 och Storgårdens läxhjälp som är på tisdagar och torsdagar klockan 15:30-16:30. Här kan man med fördel ta ikapp saker som missats. Om du varit sjuk eller ledig är läxhjälpen för Tellus obligatorisk – vi förväntar oss att du kommer!

 

Smått och gott

  • Utvecklingssamtalsdagar 17/9 (8.00-10.30) samt hela dagen den 19/9. Eleverna är lediga när de inte har samtal. Se mer i schoolsoft.
  • Köket hälsar att du som äter specialkost behöver lämna in intyg omgående.
  • Nu har vi resurs Niclas Edenholm hos oss i Tellus. Niclas har funnits med i båda klasserna som ett extra stöd under veckan och Tellusarna har hjälpt till på ett bra sätt så att han känt sig välkomnad.
  • Föräldramöte: onsdagen den 10/10 kl 18 – 20 hälsar vi era föräldrar välkomna på föräldramöte. Mer info i schoolsoft längre fram.

Vänliga hälsningar Catrin, Julia, Malin och Niclas

 

 

13 kommentarer

Kommenteringen är stängd.