Uranus veckobrev v 45

Hej alla uranusfamiljer!

Det var roligt att få träffa alla kompisar igen efter lovet. Tack för en fin vecka tillsammans!

Friluftsliv
Vi gick till utkiksberget vid Lemshaga där vi tillsammans gjorde övningar kring våra sinnen.
Vi avslutade med en tipspromenad för att prova våra kunskaper.

 
 

 

Teater i Gustavsberg
På fredagen gjorde vi en utflykt till Gustavsberg för att titta på teater.
Har du hört att Rosie har bitit i gräset är en pjäs i femton olika betraktelser kring livet och döden. Med mycket humor och lite sång och musik tar vi oss an de stora existentiella frågorna. Fritt efter Pernilla Stalfelts ”Dödenboken”.
Vart kommer man när man dör? Vad händer på en begravning? Var finns själen? Hur ser Gud ut? Om hon nu finns, vill säga. Vad blir man i nästa liv? En blomma? En älg eller en ängel? Kanske en stjärna på himlen? Inte blir man väl en pipande varmkorv?

Det var en föreställning som gav oss många tankar och som kunde vara extra känslosamt för vissa av oss som nyligen har förlorat en nära anhörig eller ett kärt husdjur.
Som vanligt har vi bara positiva saker att säga om våra fina barn i Uranus. Det är ett nöje att få åka på utflykt mer er!

  

 

Matematik
Under den här veckan har vi introducerat division. Det är roligt att se att eleverna tar till sig nya metoder och är nyfikna på att utforska och lära av varandra. Vi har stor förväntan på att alla kan lyckas och att de vill och kan bidra till det gemensamma lärandet. Gör gärna praktiska övningar kring division hemma. Vad har ni tränat på? Skriv gärna en kommentar i veckobrevet.

  

 

 

Engelska

Vi hade en samling med alla uranuselever då Julian fick berätta och visa bilder från sin resa till Florida. Sedan läste vi en bok om Floppy; Floppy´s Bath. Det går till så att vi först lyssnar på en bok och följer med med via storbild från projektorn. Jag frågar: Vad tror du att boken handlar om? (på svenska). Sedan översätter vi texten tillsammans. Därefter får de som vill läsa en sida var högt.
I våra engelskböcker går vi igenom olika områden. Den här veckan arbetade vi med kläder.

 

Svenska
På våra svensklektioner den här veckan har vi bl a arbetat med adjektiv, haft läsgrupper och delat ut ny läsläxa. Hoppas att det går bra med läsningen där hemma. Det går bra att även ha en kapitelbok att läsa ur vid minst ett lästillfälle för den som önskar.

  

Under torsdagens sista lektion blandade vi de elever i gröna och röda gruppen som inte går på kören. Vi spelade spel som tränar på läsförståelse och matematik.

 

Hälsning från dramafröken Maria:
Under v. 43 gjorde jag ett halloweenpass där eleverna bl a fick vara med och gestalta statyer ut en spökhistoria.
I tisdags fortsatte vi på robottemat och pratade med eleverna om vilken färg övningarna hade efter Klassens system med färgerna (röd: tyst, gul: lite prat, grön; rörelse och ljud, Cissis kommentar) vilket funkade mycket bra.
Vi provade att vara snabba och långsamma robotar till musik där tempot i musiken avgjorde vilka robotar som fick röra sig. Sedan provade vi göra en koncentrationsövning med tydliga instruktioner/algoritmer att följa ” kasta och ta emot boll i ett planerat mönster”. Denna övning kommer vi att utveckla nästa veckan med att höja svårighetsgrad och koppla ihop den mer till att de ska vara robotar.

 

Normer och värden

Känsloprojektet
Under måndagens känslolektion tittade vi på film med Eva Funck om empati-medkänsla.

Känslotavlan introducerades i båda klasserna tillsammans. Vad är en känslotavla och hur kan den användas? Minns ni att jag visade tavlan på föräldramötet i höstas?
Varje morgon får eleverna sätta i ett känslokort bredvid sin bild. Känslokortet kan ändras under dagen.

Genom att synliggöra hur vi känner oss tränar vi på att både lära känna oss själva och andra bättre.
Känslotavlan har tagits emot på ett mycket positivs sätt av eleverna. Tanken är att den ska utvecklas tillsammans med eleverna och att de verkligen ska känna att de ”äger” den.
Detta är kanske något som kan spridas till hemmen också?

  

VIM-gruppen
Vi arbetade med värderingsövningar och gjorde massagesagor.

Veckans elev
Charlie och Frida B var veckans elever. Nästa vecka är det vår vän Birgitta Adolfsson (från skapande skola-projektet) som är veckans fröken.

 

Kommande händelser:
22/11 Vi åker till biblioteket i Brunn. OBS! Nytt är att alla ska ha med sig sina lånekort.
26/11 Vi ser på föreställningen Nötknäpparen i Gustavsberg (medtag lunch)
20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka
21/12- 7/1 Jullov (Fritids öppet från 2/1) Måndagen den 7/1 är fritids och skola stängt.


Nästa vecka

Måndag: Vi har bjudit in våra faddrar till en träff och vill att alla elever tar med sig en favoritbok hemifrån som de kommer att få visa och berätta om.

Tisdag: Bildlektion, drama
Onsdag: Ny läxa delas ut kap 10 Astas fantastiska idé, idrott
Torsdag: Kör mm
Fredag: Birgitta Adolfsson är veckans fröken

Trevlig helg!

Cissi, Sara, Lisen och Vincent

12 kommentarer

Kommenteringen är stängd.