Uranus veckobrev v.36

Hej alla barn och föräldrar i Uranus!

Vi har haft en fin vecka tillsammans och hunnit prata mycket om valet, tabeller och diagram, men även utforskat vårt skelett!

SO/ Mattematik

Att det snart är val har väl inte missats av någon, och även vi här i Uranus har haft valet som ett tema hela vecka. Vad är politik? Vad är ett val? Varför röstar vi? Vilka partier finns det? Vad är regeringen och riksdagen?
Det är bara några av de frågor vi har pratat kring. Vi har kopplat ihop detta med det matematikkapitel som vi har just nu där vi utforskat kring tabeller och diagram. Barnen fick rösta på fyra påhittade partier som tyckte att olika saker inom skolan var viktigast. De fick sedan anonymt rösta på de parti de tyckte skulle få bestämma, sedan hade vi en rösträkning och skapade en tabell samt ett diagram tillsammans.

För att representera 4% spärren som finns i det riktiga valet fick spärren för att få vara med och bestämma i skolan vara minst 2 röster. Det partiet som tyckte att klassrummet var det viktigaste vann i båda grupperna!

Vi fick även en inbjudan från Ladan (högstadiet) som ordnat ett vallokalsbesök. Vi fick komma dit och bli guidade i hur ett val gick till. Tack Ladan för ett fint bemötande!

Svenska

Vi har börjat arbetat med vår arbetsbok i svenskan och pratat om synonymer och vokaler. Veckans höjdpunkt för många var nog ändå biblioteket. Där vi även fick se folk rösta som en liten bonus!

Vi vill ge beröm för våra barn i Uranus som är så härliga att ha med på utflykt!

NO/ friluftsliv

Vi har utforskat kring skelettet. Varför är ett skelett bra att ha? Vilka olika delar består vårt skelett av? Hur skulle vi se ut om vi inte hade ett skelett? Hur ser det ut när ett skelett brutits av? Finns det någon som inte har skelett?
Under friluftslivet fick barnen, uppdelade i grupper, utföra fysiska uppgifter för att få en del av ett skelettet. Det kunde exempelvis vara att knyta ett skosnöre, och då fick man en hand. Eller utföra 10 höftlyft och sedan få ta en höftbenskam, osv. Sedan skulle barnen i grupper sätta ihop sina skelettdelar.

Vi avslutade sedan med dansstopp. När musiken stannade sa vi en skelettdel, och då skulle man sätta den delen mot en kompis del, exempelvis överarmsben mot överarmsben, eller kranium mot kranium.

Vi har även fått besök av Lemshagas skelett ”Herkules”! Elliot i gröna gruppen har varit så snäll och tagit med sig sina röntgenbilder och visat och berättat om hur det var att röntgas.

Övrig info:

Välkommen till föräldramöte den 26/9 kl 17:30-19:00. Lisen kommer presenterar sig själv och fritids och Sara och Cissi kommer prata om höstens projekt där vi även vill att ni föräldrar gärna är delaktiga.

Utvecklingssamtalstider kommer att läggas ut på måndag kl 15. Det är först till kvarn som gäller.

Fotografering kommer att ske nästa vecka fredagen den 14/9 kl 11.50-12.10 för Uranus Grön,
samt 12.10-12.30 för Uranus Röd.

Vi vill även gärna välkomna er till Cissis egna vernissage! Se länk för information.

Cissi inbjudan1

Nästa vecka:

Måndag: Enligt schema (fritids fram till 9:40)
Tisdag: Bild och drama
Onsdag: Idrott för båda grupperna, ny läsläxa delas ut, kap 3 ”Ett överraskande besök”.
Torsdag: Lilla kören
Fredag: Fotografering

Trevlig Helg! / Sara, Cissi, Lisen och Vincent

 

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.