Tellus veckobrev v.42

Hej alla härliga Tellusar!

 

Tack för ytterligare en bra vecka. Hösten är verkligen vacker på Lemshaga med alla virvlande färgglada höstlöv och den klarblå himlen som fond och vädret har oftast varit lika vackert. Det märks på att det går lite lättare att få ut er elever i friska luften när det är rast. Tänk framöver på att ha varma jackor och skor samt gärna mössa och vantar med er då vi kommer att ha uterast hela hösten/vintern. 

  

En till påminnelse handlar om att mobilen ska vara inlåst under skoltid – allrahelst i era skåp. Det är ok att ta fram mobilen EFTER att man frågat en lärare – om man behöver kolla något, meddela en förälder eller fått lov att lyssna på svag musik för att öka arbetsron. Om inte Tellus som grupp sköter detta bättre framöver kommer vi behöva ta in alla telefoner i början av varje skoldag och det blir så mycket krångligare för er i slutet av dagen.

Denna vecka har vi både besökt Biblioteket och varit på teater i Gustavsberg. ”Sannolikt – Osannolikt” hette föreställningen som bjöd på både dans, sång, skådespel samt kreativa dräkter och imponerande akrobatik. Den handlade om att våga vara sig själv och fick hela publiken att sjunga med.

 

Färgglad matte

I matten har vi fortsatt arbetet med tal i bråk- och procentform med att räkna på olika sannolikheter och rabatter, spelat Fidgetsnurra-spel, tränat på beräkningar med 10, 100 och 1000 samt öva inför det muntliga Nationella Provet genom att samtala matte i smågrupper. Temat var att jämföra olika geometriska figurer och deras storlek och ange dem i bråk och/eller procent. Klassen har löst denna uppgift mycket bra. På slutet gjorde vi en ”fish-bowl-övning” (några genomför övningen, alla andra elever står runt och lyssnar och ger respons efteråt). Då var det väldigt roligt att se hur fint samarbete, hjälpsamhet och aktiv problemlösning uppskattades och fick beröm av publiken.

    

    

  

 

Färgglad NOTk

På NO:n har vi fortsatt skriva labrapporter samt laborerar med att bilda regnbågens spektrum av färger med hjälp av rödkålssaft som blandas med syror och baser. Alla som vill får gärna ta med lite vardagskemikalier eller livsmedel man vill testa hemifrån. Roligt är att det fungerar så bra att labba i helklass med Tellus fina gäng. Ni är toppen! På halvklasslabben har vi tagit ”Brännarkörkort” för gasolbrännaren och tränat på att använda den och följa en anvisning genom att göra labben ”Elda magnesium”. Vi fortsätter med ”vad-hur-varför blir det så?” kring detta nästa vecka.

För att kunna fortsätta med Godislabben undrar jag om någon förälder har en lös kokplatta att låna ut? Godismassan behöver värmas i vattenbad och trots att nästan alla elever nu tagit brännarkörkort både säkert och bra så vill jag inte använda gasol i helklass och för att skapa kulinariska mästerverk skulle 2-3 kokplattor underlätta enormt. Bara hör av er! malin.bjorn@lemshaga.se

    

  

    

  

  

 

Vi har fortsatt haft det jobbigt under veckan med flera sjuka kollegor och klassen saknar sina lärare, det märks. Jag är ändå glad att säga att jag tycker Tellus som grupp kämpar på tålmodigt trots detta. På läxhjälpen och fördjupningstimmarna har det varit full fokus inför läxor och prov. Heja er – en vecka kvar till lov!

 

Kommande vecka:

Idrott – Orienteringsprov – teoretiskt och praktiskt.

Matte –  Fortsatt procenträkning och träning i räknesätten med decimaltal. Matteläxa.

Svenska – Läsa och skriva texter. Läsläxa.

SO – Mer om demokrati.

Engelska – Fortsatt muntlig träning. Tänk på att lite engelskaprat hemma med familjen kan göra susen för att våga lite mer.

Höstlov v.44

Hoppas ni njuter av höstvädret och frisk luft i helgen! Ut i skogen med er!/Malin och resten av Tellusgänget

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.