Solen veckobrev v 42

Hej alla Solar! 

Vi har haft en fin vecka tillsammans, solen har skinit och så har också ni! Snart går vi mot mörkare tider, så passa på att njut av solen när ni kan. Nu väntar snart ett höstlov med vila och mys, men först skall vi avsluta oktober på bästa sätt!

Veckan som gått

Vi började veckan med mentorstimme där vi gick igenom en massa praktiska saker inför veckan såsom UF-dagen och orienteringen. Vi tog också upp att många elever i Solen slarvar med att plocka undan och torka efter sig i matsalen samt inte har med sig rätt material till lektionerna. Det sistnämnda kommer ni att kunna se på schoolsoft när det händer. Prata gärna om dem här sakerna hemma med ungdomarna.

Vi tittade också på två korta filmer om mindset där det pratades om ett växande – dynamiskt vs ett låst – statiskt mindset. Det första innebär att du tror att förmågor och prestationer är något som kan påverkas av nya kunskaper och erfarenheter. Du utmanar ofta dig själv, provar gärna nytt och ser misslyckanden som ett sätt att lära. Om du däremot tänker att mänskliga egenskaper är medfödda och oföränderliga, styrs du av ett statiskt mindset, du vill undvika misslyckanden till varje pris. Alla elever fick tänka till kring vilket mindset de har och sätta upp ett mål kring detta för veckan och det här kommer vi att följa upp vid nästa mentorstimme.

I tisdags var vi på en UF-dag inne i stan där vi bl a fick lyssna på olika människors vägar i livet, arbetsförmedlingens tips kring sommarjobb och anställningsavtal och Swedbanks tips kring att få en bra privatekonomi. En nyttig och intressant förmiddag som vi kommer att spinna vidare på i flertalet av ämnena i skolan.

Nu är vi mitt uppe i vårt Ekologiarbete i biologin. Vi har bl a gjort en exkursion av Lemshagasjön, varit ute och tittat efter ekosystemtjänster i miljön runt Lemshaga, gjort ett test på klimatkalkylatorn.se och tittat på delar av Al Gores film En obekväm sanning som handlar om Växthuseffekten. Viktiga tankar har väckts!

Vi avslutade veckan med en härlig orienteringsdag vid Hellasgården. Ni är grymma!

Veckan som kommer

Solen röd ska på Livskunskap i Ingarö församlingshem tisdag 23/10 kl 8.30-11.30. Samling där 8:20 och ni är tillbaka för lunch på skolan och därefter är det lektioner enligt schemat.

Förövrigt en vanlig skolvecka.

Kommande datum

Tisdag 23/10 – Solen röd Livskunskap, 8.30-11.30.
V.44 – Ledigt, Höstlov
Fredag 23/11 – Gymnasiemässan
Torsdag 29/11  – Muntliga nationella prov
Tisdag 4/12 – Överlevande från förintelsen Tobias Rawet gästföreläser för åk 8 och 9

Ha en riktigt härlig helg!

Patrik, Annica, Charlotta och Madelene