Saturnus veckobrev v.41

Hej alla Saturnusar!

Saturnus bus med Pluto har under veckan fortsatt och denna vecka har Saturnus grön stått för lekarna. Det har varit roligt att se hur de har förklarat och hjälpt Pluto eleverna att komma in i leken. Det är även roligt att se hur dessa två veckors lek har skapat kära relationer mellan eleverna. Detta ser vi varje dag då eleverna under promenaden till lunchen möts av kramar och förväntningar inför dagens lek av Pluto eleverna. När det börjar närma sig lek kommer även Pluto fram till oss i Saturnus för att visa sitt intresse. 

OBS! Glöm inte bort att anmäla närvaro eller frånvaro genom att lägga in tider eller skriva ledig under höstlovet på SchoolSoft. Detta för att fritids ska kunna planera sin verksamhet på bästa sätt. 

Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande

Sv – Den Magiska Dörren

Denna vecka har vi startat upp ett nytt projekt under halvklasserna på tisdag och torsdag i klassrummet. ”Den Magiska dörren” av eleverna i Saturnus. Alla elever kommer under de kommande veckorna ta sig in i fantasin värld och skriva sin egen första kapitelbok. Vi kommer varje vecka starta upp ett nytt kapitel. Vad kapitlet kan innehålla, samt vad vi kommer att öva på går vi tillsammans igenom inför varje kapitel för att alla elever ska kunna få hjälpa att komma vidare i sin bok. Detta även för att öva på hur vi kan använda oss av skriftspråket. Vi kommer under projektets gång öva på personbeskrivningar, skriva brev, skapa spänning, miljöbeskrivning, dialog (talstreck), punktlistor, kunna förstärka ord med adjektiv, skapa en röd tråd i berättelsen, få ett tydligt slut och knyta ihop lösa trådar.

Den här veckan skapade vi framsidan till vår bok. Eleverna fick bli inspirerade av olika dörrar som finns på Lemshaga. Vi ritade av dörren och skrev vår titel och även författare och illustratör.

Ma- Singma

Den här veckan har vi jobbat vidare med addition och subtraktion. Här har  eleverna fått ta sig an tvåstegs problemlösningar där eleverna behöver räkna ut flera steg för att komma fram till rätt svar.

Vi har vid dessa uppgifter vill boken att använda oss av 4 steg.

  1. Förstå problemet (stryk under det viktigaste)
  2. Gör en plan (hur ska vi tänka vilka siffror är viktiga att addera eller subtrahera och hur ska det göras för komma fram till en lösning.
  3. Genomför planen (rita upp problemet med ex. blockmodellen)
  4. Kontrollera svaret (uppställning, miniräknare, överslagsräkning är mitt svar rimligt)

  

Elevers ansvar och inflytande / Normer och värden

Regler på fotbollsplan

Då eleverna upplever att de inte har några skrivna regler på fotbollsplan var det dags att sätta dem. Några elever från respektive grupp blev utsedda att representera klassen och tillsammans med Desirée gå igenom vilka regler vi kan tänkas ha. Det blev en hel del regler som vi under onsdagen gick igenom med hela klassen. Eleverna kände sig enade och våra förhållningssätt kommer att sättas upp på fotbollsplanen under nästa vecka.

Matråd

Under tisdagen gick Tryggisarna från Saturnus iväg för att delta i skolans matråd. Här tog det upp mycket matnyttigt och eleverna kände sig stolta över att få vara delaktiga i något så viktigt. Tryggisarna gick därefter och informerade i Pluto, Uranus ochNeptunus för att alla på Mellangården skulle vara informerade vad som tagits upp under matrådet denna gång.

Hem och skola

Läxa

Eleverna kommer att få välja att läsa ur Nyckeln till Skatten eller ur en egen kapitelbok. Därefter får de svara på tillhörande frågor i ditt läxhäfte. Vi kommer även under veckorna erbjuda antingen eng/mattekluringar som extra läxor för de elever som önskar lite utmaning.

  • Nyckeln till skatten (Läs ur boken så att du på fredag känner dig trygg att läsa tillsammans med en kompis.)
  • Besvara frågorna i din läxbok.
  • Utmaning: Glosor på glosor.eu v.41 – unit numbers eller v.41 – unit London (användarnamn: Villan lösenord: villan1819)

När vi jobbar vidare i Happy year 3 (vårt engelska material för åk 3) så har eleverna börjat märka att orden som vi lärt oss förväntas vi nu kunna stava till. Så det är viktigt att alla övar på orden så att eleverna slipper hoppa mellan kapitlen. För att vi ska kunna skriva texter i framtiden så behöver vi ett bra ordförråd så att det inte blir så kämpigt att bara hitta orden. Tack för att ni övar så flitigt där hemma. 

Information inför nästa vecka: (vi går enligt schema)

Måndag: Min familj presenteras av Edit och Alva
Tisdag:  Friluftsliv, vi går till södersved och fiskar, hovar och leker lekar. Ta gärna med varm dricka, smörgås/frukt att mumsa på under utflykten. Tips är även: stövlar, överdragsbyxor och en varmare tröja under jackan. Just nu är prognosen bra men man vet aldrig.
OnsdagFöräldramöte 17.30-19.00 vi ses i Villan
Torsdag:
Fredag: Blandade grupper “Vi på Mellangården”.

Praktikant i Saturnus

Under nästa vecka kommer vi i Saturnus få besök av en gammal Lemshagaelev som kommer att göra sin praktik hos oss under vecka 42. Ludwig går sitt första år på gymnasieprogrammet Idrott och Hälsa med inriktning innebandy.  

Tack för en trevlig vecka tillsammans

Camilla, Ingela, Pernilla, Desiree 

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.