Plutos veckobrev v.46

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO
Den här veckan pratade vi om sinnet synen. Vi såg en film som handlade om Nicolas som kommer till Doktor Karin med sin älg Roffe som ser dåligt. Karin kollar Roffes syn och visar hur ögat ser ut inuti. Vad händer när vi tittar oss omkring? Hur blir bilden av omvärlden till? Filmen startade samtal kring när vi själva varit och kollat synen. Att vissa människor behöver glasögon och andra inte. Men också om hur det kan vara om man inte har någon syn alls och är blind. Vi fick titta på ett punktskriftsalfabetet och testa på att känna och titta i punktskriftsböcker.

Veckans uppgift gick däremot ut på att använda sig av sin syn. Eleverna fick två till synes likadana bilder där de skulle finna fem saker som skiljde dem åt. Alltså finn fem fel!

 

IDROTT

Den här veckan har vi inlett block 2 ”Redskapsbanor och stationer”.
Under detta block ligger fokus på att utveckla sin grovmotoriska förmåga och smidighet. Genom olika redskapsbanor och stationer kommer vi på ett lustfyllt sätt öva grundformerna åla, krypa, gå, springa, hoppa, klättra, rulla, hänga, stödja, balansera, kasta och fånga. Andra förmågor som vi övar är rumsuppfattning, koordination, uthållighet, smidighet, avståndsbedömning, samarbete och turtagning.

Vi inledde lektionen som vanligt med “Väcka kroppen och “Rörelsestopp” som uppvärmning. I redskapsbanan tog vi oss ålandes som ormar genom tunneln, krypandes som hundvalpar genom buren och vi balanserade som ballerinor på bomen. Vi klättrade som apor i ribbstolen, skuttade som kaniner över bänkarna, tog oss upp för berget som bergsklättare och hoppade fallskärm ner i tjockmattan. Vi rullade också som långa stockar på mattan eller runda stenbumlingar (kullebytta) på skumkilen.
Vi avlsutade lektionen med nedvarvning och avkoppling till lugn musik på golvet.

Vi pratade inledningsvis om att inte ha för bråttom genom redskapsbanan och om att visa hänsyn till varandra och våra olika förmågor. Om vinsten hos en själv av att gör övningarna ordentligt för att kroppen ska minnas dem på bästa sätt och på så sätt utvecklas bättre. Det här tog eleverna verkligen fasta på under lektionen och det spreds en fantastisk röresleglädje i salen.

 

SVENSKA
Denna vecka var det dags för bokstaven Ii. Vi har sjungit om igelkotten “Torsten, som gifte sig med dammsugarborste” och ramsat “Igelkotten rund och go”. Vi har samlat ord som börjar på och innehåller Ii, arbetat med bokstavsslingan, i ipads och i bokstavsboken.

I språklust denna vecka har vi arbetat klart med kapitlet RIM. Vi har ramsat och sjungit så rimmen sprutar ur öronen på oss.
Vi har lekt “Vilket ord ska bort” som går ut på att lyssna och urskilja vilka två av de tre orden som rimmar och vilket som inte gör det.

Pluto kompis! Vilket ord ska bort?

KATT, MÖSSA, HATT

MAT, FAT, KOPP

TALL, EK, LEK

 

Vi har lekt “Ett skepp kommer lastat”.
Elev 1 kastar en ärtpåse till en kompis och säger: -“ett skepp kommer lastat”.
Elev 2 svarar: -“med vadå?”
Elev 1 hittar på ett ord: “-Bro”.
Elev 2 svara med ett ord som rimmar på det ordet: -”Ko”.
Elev 2 kastar vidare till Elev 3. osv.

Plutokompis! Utmana någon där hemma i “Ett skepp kommer lastat” med rimord.

 

Vi har också lyssnat på meningar och fyllt i rimorden i slutet.
-Jag vill har glass, i stora… (lass)
-Katten smyger, fågeln… (flyger)
-Mamma körde många mil, i sin nya röda… (bil)
-Jag har en tex, som heter… (Max)

 

Biblioteksbesök
Vi har varit på bokprat på biblioteket i Brunn. Där träffade vi bibliotekarien Hanna som berättade för oss om hur det går till på biblioteket och hur vi på bästa sätt kan ta hand om de böckerna vi lånar. Vi fick till exempel lära oss att böcker är allergiska mot vissa saker, som vatten, mat och husdjur. Vi fick också veta att bokens rygg är väldigt känslig och att vi måste vara extra varsamma med hur vi lägger böckerna så att de inte går sönder.
Alla fick med sig en varsin presentpåse, men en bok, bokmärke och information till er föräldrar. Vi passade även på att låna varsin bok, på Plutos lånekort.
När vi kom tillbaka till skolan, presenterade vi böckerna vi lånat för varandra och så passade vi på att titta i dem en stund.

MATEMATIK
Lektionens mål den här veckan var att förstå innebörden av talet noll och att kunna räkna till och från noll. Vi började med en gemensam start där vi kollade på en bild med apor och en tigern. För varje steg som tigern närmade sig så blev en apa rädd och sprang iväg.

Vi utforskade tillsammans hur många apor som blir kvar och på hur många olika sätt vi kunde visa det. Barnen fick först fundera och prova själva en stund.

Olika lösningar barnen kom på:
Använde sig av kuber eller ritade symboler för att representera antalet apor.
De använde fingrarna för att representera aporna och vek ner ett finger varje gång tigern kom ett steg närmare. De tog bort en kub i taget för att representera varje apa som flydde.
De höll över aporna på bilden för att “ta bort” varje apa som flyr.

Sedan arbetade vi i våra arbetsböcker. Där fick vi bland annat träna på tallinjen, räkna framlänges och baklänges samt antalsuppfattning. Under matematiken var det en fantastisk arbetsro och barnen var verkligen fokuserade! Bra jobbat Plutokompis!

Under eftermiddagens pass arbetade vi med skolplus, men den här gången provade vi matteraketen. Där fortsatte vi att öva på att räkna framlänges och baklänges, antalsuppfattning och tallinjen.

 

SO / Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

Simskola
Vi fortsätter att öva och finslipa på våra simkunskaper både med och utan flythjälpmedel. Vi övar ben och armtag, bröst och ryggsim. Efter passet duschar vi av oss och de som önskar att basta en liten stund gör det.

Plutos spelfredag
”Nix och Charons spelfredag”! Vårt fokus dessa fredagar är att spela spel som syftar till att träna vår språkliga medvetenhet samt vår matematiska förmåga. Vi kommer spela allt från klassiska brädspel till spel på iPads. Vid vårt första tillfälle spelade vi dels ett tärningsspel för att bekanta oss med siffrorna 0-6 samt bokstavsmemory på iPad.
Under vårt andra och tredje arbetspass tillsammans har vi lära oss om programmering och fått testa att programmera varandra. Denna vecka har vi fortsatt med programmeringen och då arbetat med appen Bee-bot. I den fick vi programmera ett bi att ta sig till en blomma genom att ge den kommandon. Kommandon vi kunde ge biet var: gå rakt fram, vänd vänster, vänd höger och gå bakåt. Vid båda tillfällena har vi även tittat på ett program som heter ”Programmera mera” från UR.

 

FRITIDS

I den fria leken
Inne spelas det spel, pysslas och skapas för fulla muggar. Vi ser också just nu ett stort intresse för bygg- och konstruktionslek både ute och inne. Det byggs fordon, farkoster, figurer, och byggnader av olika slag. Vi ser dagligen goda samarbeten och hur barnen inspirerar varandra.
Rollekarna är fortfarande aktuella både ute och inne och bandyn och fotbollen lockar alltid några varje dag. På gungorna och i stallet leks det också för fullt. Sedan vi öppnade upp skolgårdsgränserna ser vi nu också att barnen i ännu större utsträckning leker mer åldersblandat. Man hittar nya och gamla vänner samt syskon på skolgården från årskurs ett enda upp i fyran.

Veckanspyssel
På väggen ovanför barnens klädlådor sätter vi upp bilder av veckans pyssel så att alla barn vet vad som pågår och därmed har möjlighet att inspireras till att prova på. Den här och nästa vecka finns två olika sorters papperspyssel i ateljén, papperstroll och vinterfönster. Vi syr också vidare på bokstäverna.

 

 

Skola och hem

Jullov
Vi behöver få reda på om ditt barn är i behov av omsorg i form av fritids under jullovet.

Ska ditt barn vara på fritids på jullovet ber vi dig att skriva in barnets aktuella tider i schoolsoft.
Ska ditt barn däremot vara ledigt så ber vi dig ta bort eventuella tider och istället skriva ”ledig” under kommentar från vårdnadshavare.

Lemshaga fritids/fritidsklubb stängt: 27-28 december. Samt 7 januari.
Lemshaga fritids/fritidsklubb öppet: 21 december. Samt 2-4 januari.

Vi behöver få in ditt svar senast söndagen den 25 november, gällande 21/12 samt 2-4/1.
Detta gäller alla barn som är inskrivna på fritids.

 

Vecka 47
Måndag: Idrott /NO
Tisdag: Fadderträff med Mars
Onsdag:
Torsdag: Skogsutflykt GRÖNA gruppen 14.30-16.00
Fredag: Simskola för HYDRA, Spelfredag för NIX och CHARON.

 

Trevlig helg!
/Plutopedagogerna

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.