Plutos veckobrev v.40

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och värden / Ansvar och inflytande

Vi vill börja med och tacka alla som kom på föräldramötet i torsdags. Kul att se att så många var där!

NO

 

På måndagens NO-pass tittade vi närmare på Lönnen och dess löv. Vi fick tillsamman utforska lönnlöv och vad som kännetecknar det. Sedan fick barnen gå ut och samla 10 lönnlöv var. Vi räknade ut, genom 10-hopp (10, 20, 30..), att om 19 barn plockade 10 löv var skulle vi ha samlat in 190 löv tillsammans, vilket vi också gjorde!

 

 

Barnen fick färglägga lönnlöv utefter vilken/vilka favoritfärger de har. Det gjorde vi för att lära känna varandra lite bättre. Dessutom passade de färgglada löven in i våra gemensamma årstidsträd. Våra årstidsträd sitter uppe i klassrummen för att tydliggöra vilken årstid det är just nu. Projektet kommer löpa över hela Pluto-året vilket gör att årstidsträdet kommer att bytas ut när vi går in i en ny årstid. Vill ni läsa mer om projektet kan ni gå in på:LPP Årstidsförändringar PDF

           

Värdegrund

Vi har arbetat mycket med värdegrundsfrågor den här veckan. Arbetet skedde i våra mångrupper: Hydra, Nix och Charon. Med Daniel fick barnen prata om ensamhet: hur känns ensamhet? Många tyckte att det kändes tråkigt och ledsamt. Medan andra kunde uppleva att det var ganska skönt att vara ensam ibland. Vi fick också ge varandra tips på vad man kan göra ifall man känner sig ensam. Viktigt var att man pratade med en kompis eller en vuxen ifall man kände sig ensam. Vi behöver hjälpas åt!

Med Anna lekte vi lekarna iskull och sura ägget. Syftet var att lära känna varandra i mångrupperna bättre. Perfekta lekar att leka tillsammans med kompisarna på rasten!

Hos Maria fick barnen lära känna Trygghetsteamet på skolan bättre. Trygghetsteamet finns på skolan för att alla ska känna sig trygga. Trygghetsteamet kontaktas ifall någon under en längre tid inte känner sig trygg eller är utsatt för kränkande behandling. Barnen fick också berätta och skriva om vilka platser på skolgården som känns trygga och vilka som upplevs otrygga.

Dansföreställning

På torsdagen åkte vi och såg på en dansföreställning på Gustavsbergsteatern. Många barn tyckte den var rolig och skrattade mycket. Det var första gången vi åkte på en utflykt tillsammans och det gick väldigt bra! När vi väl var tillbaka på skolan så åt vi våra medhavda lunchmatsäckar i klassrummen. Det hela avslutades med att alla barn fick en kanelbulle var eftersom det var kanelbullens dag! 🙂

 

Hydras spelfredag

Den här veckan testade vi på spelet Memory. Vi fick testa på att spela ett rimmemory där paren skulle rimma med varandra tex: elefant-tant, paj-haj, natt-skatt, råtta-spotta, krokodil-bil. Vi lottade ihop vilka som fick spela med varandra som en del i vårt värdegrundsarbete. Vi pratade om vikten av att kunna arbeta tillsammans med alla kompisar och att det faktiskt kan gå bättre att arbeta med de som inte är våra närmaste kompisar. Eftersom man då kan koncentrera sig bättre på det man gör och inte pratar om annat.

Barnen fick skapa egna memorys som de fick utmana kompisarna i. De skapades allt från djurmemory och himmelmemory till bokstavsmemory. Hydra-kompis, utmana någon där hemma på ditt memory!

Fritids

Efter ”mellisrasten” (13.45-14.30) får barnen välja att gå in eller stanna kvar ute och leka.

Väljer de att gå in finns det möjlighet att vila, spela spel, pyssla eller leka i lekhörnorna.

Varje vecka finns aktiviteten ”veckans-pyssel” som pågår i ateljén eller i något av klassrummen, beroende på aktivitet. Vi arbetar då i mindre grupper, ca 10-12 barn. Vi försöker få alla barn att delta någon eftermiddag i veckan, men det är förstås också ett fritt val.

Vill ni läsa mer om planeringen kan ni se den lokala pedagogiska planeringen:Veckans pyssel-Pluto

Den här veckan arbetar barnen med Titti i ateljén där de skapar på temat hösten.

De som väljer att leka ute på gården har tillsyn av en”ute-pedagog” vilket ofta är en pedagog som arbetar med de äldre fritidsbarnen. Alla Mellangårdens fritidspedagoger samarbetar med utevistelsen. Det finns oftast en Plutopedagog ute till kl.15.00. 

Senast kl.16.00 ska alla barn komma in (vi tutar in dem) för att avsluta fritids inne och 16.30 tar vi fram frukt till de som är kvar.

Tack till er alla Plutoföräldrar som är mycket bra på att söka upp den av oss som har ansvar för utcheckningen! 

Schemat för ansvarig pedagog finns på anslagstavlan i korridoren mittemot Plutos klassrum.

Skola och hem

Kläder efter väder
Hösten kom verkligen med besked! Det har blivit allt kallare ute och nu behöver vi fylla på hyllorna med varma kläder. När vi är ute på rast så ska barnen ha på sig överdrag alternativt galonbyxor ifall det regnar.
Höstlov
OBS! Skolan är stängd under måndagen! Dessutom så stänger skolan 15:00 på fredagen! (Skolan stänger alltid 15:00 före röd dag!)
Snart är det dags för Höstlov och inför det behöver vi på fritids veta om ditt barn behöver omsorg under lovet. Ni gör anmälan via Schoolsoft, ska ditt barn vara här fyller ni i aktuella tider för v. 44. Ska ditt barn vara ledigt skriver ni ”ledig” under ”kommentar från vårdnadshavare”.
Detta är mycket viktigt att ni gör och det gäller ALLA barn inskrivna på fritids. Vi behöver era anmälningar senast 7 oktober för att planera bemanning och aktiviteter.

Nästa vecka:

Måndag: Skolstart 8.20 för GRÖNA gruppen, då idrottslektionen startar 08:30. RÖDA gruppen börjar som vanligt kl 08:30.

Torsdag: Skogsutflykt för RÖDA gruppen 14.30-16.00.

Fredag: Mångrupperna = Simskola för grupperna NIX och CHARON. Tag med vattenflaska, frukt, badkläder och handduk i en ryggsäck. OBS ÄNDRING! Vår simskoletid har ändrats, så vi behöver åka dit tidigare. Barnen behöver nu vara lämnade senast kl 07.50. Vid 08.00 går vi till bussen.
HYDRA har spelfredag tillsammans med Daniel kvar på skolan.

Lämna en kommentar så att vi ser att ni har tagit det av informationen!

Trevlig helg!

/ Plutopedagogerna

18 kommentarer

Kommenteringen är stängd.