Plutos veckobrev v. 35

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och värden / Ansvar och inflytande

Svenska

Den här veckan startade vi upp med en alfabetsjakt på skolgården! Barnen fick träna på att samarbeta eftersom de blev indelade i par under uppgiften. Varje par fick sedan en varsin lapp med en bokstav på som de skulle leta efter. Till slut hade vi samlat in alla bokstäver i alfabetet. Vi räknade tillsammans att det var 29 bokstäver. Det enda som nu återstod var att lägga bokstäverna i alfabetisk ordning. Det gjorde vi med hjälp av en sång:

A B C D E F G (Blinka lilla stjärna där)

H I J K L-M-N-O-P (hur jag undrar var du är)

Q R S paus T U V (fjärran lockar du min syn)

X Y Z Å Ä Ö (Lik en diamant i skyn)

Jag kan sjunga ABC, (blinka lilla stjärna där)

snart så kan du sjunga med! (hur jag undrar var du är)

Efter mycket bra samarbete på Pluto så har vi fått upp hela alfabetet i våra klassrum.

 

Vi fortsatte arbetet med alfabetet under torsdagen och fredagen. Då fick eleverna arbeta med Skolplus på iPads. Där finns det olika spel som låter barnen öva på framförallt läs- och skrivinlärning och matematik. Vi fokuserade den här gången på att logga in och få öva på alfabetet i alfabetsordning. Dessutom fick barnen skapa egna underlägg med sina namn på. Bra att ha när vi kommer limma och pyssla framöver.

 

Lyckostjärnan

Den här veckan har vi bekantat oss med vår nya bok Lyckostjärnan. Vi var väldigt förväntansfulla! Lyckostjärnan är en läsebok som handlar om Caesar, Asta och Bea. Till läseboken Lyckostjärnan finns också en arbetsbok kopplad till veckans kapitel. Där får barnen öva och utveckla sin läs- och skrivinlärning.

Värdegrund

Vi har tillsammans diskuterat och kommit fram till vad vi tycker ”en bra kompis” är. Vi tittade först på en film som heter ”Vara vänner”. Den handlade om Ida som är åtta år och går i andra klass. Varje dag när hon går till skolan har hon ont i magen eftersom Agnes och Marissa aldrig låter henne vara med när de umgås. De tisslar och tasslar bakom hennes rygg och suckar när hon frågar vad de gör. Just idag får Ida veta att Agnes ska ha disco, och att alla utom Ida är bjudna. Filmen startade många diskussioner kring hur vi bör vara mot varandra för att det ska bli så bra som möjligt. Filmen slutade som tur var lyckligt och Ida fick både vara med i leken med Agnes och Marissa. Dessutom fick Ida gå på discot!

Vi gjorde tillsammans en mindmap för synliggöra vad vi på Pluto tycker att en bra kompis är bland annat: Lyssnar, peppar och stöttar, låter alla vara med, delar med sig, visar respekt, är snäll och trevlig m.m. Alla barn fick sedan göra ett fingeravtryck på pappret för att intyga om att vi kommer att följa de gemensamma ”bra kompis”-reglerna vi kommit fram till tillsammans.

Mångrupper

Vi har delat in barnen i tre stycken grupper med 12-13 barn i varje. Dessa grupper är blandade mellan grön och röd mentorsgrupp. Våra tre mångrupper heter Nix, Charon och Hydra. Se Schoolsoft för indelning. Där ser ni även indelningen av mentorsgrupperna röd och grön. Vi kommer att presentera grupperna för barnen under nästa vecka. Men vi tänker att ni får dem innan så ni kan förbereda dem ifall det behövs.

Kommande vecka

Nästa vecka kommer vi köra igång vårt ”riktiga” schema. Tiderna för förskoleklassens verksamhet är mellan 08:30-13:15. Då förskoleklassen från och med i år är obligatorisk är det viktigt att barnen är på plats 08:30 då vi startar vår samling. Dessutom så behöver ni lämna in en ledighetsansökan ifall era barn behöver vara lediga.

Övergripande hur en vecka kommer att se ut:

Måndagar – Idrott/Lektionspass

På måndag kör vi igång vår idrott. GRÖNA gruppen kommer att ha idrott 08:30, därför önskar vi att ni lämnar era barn senast 08:20 på måndagar så att vi hinner samla in alla barn för att tillsammans gå bort till idrottshallen. RÖDA gruppen börjar med att ha ett lektionspass sedan byter grupperna. På idrotten under höstterminen behövs barnen EJ ha med sig gjympakläder eller dylikt, då vi vill passa på att utnyttja lektionstiden till fullo.

Tisdagar – Svenska-Bokstavsarbete

Onsdagar – Matematik

Torsdagar – Svenska-Lyckostjärnan

Fredagar – Simskola/lektionspass

Den här fredagen kommer Nix och Charon att tillsammans åka med Maria och Anna till Gustavsbergsbadet. Barnen i Nix och Charon behöver vara lämnade senast kl 08:00. Ta med er vattenflaska, frukt, badkläder och handduk i en ryggsäck. Detta kommer vara en aktivitet som sträcker sig över 7 veckor. Gruppen Hydra är kvar på skolan med Daniel för att arbeta med annat och kommer att börja sin simskola efter de första 7 veckorna.

Fritids
I torsdags var den röda gruppen vid Raketen för första gången där vi lekte och bekantade oss med platsen. Vi pratade om vilka gränser vi har att förhålla oss till och att vi ska vara rädda om naturen eftersom vi ”lånar” platsen av alla djuren som finns runt omkring.
Nästa vecka går den gröna gruppen dit 14.30-16.00.
Röd grupp – ojämna veckor.
Grön grupp – jämna veckor.

Lpp-Utedag_Fritids-2

 

Nästa vecka startar vi med Lära känna-samtalen! Vi ser fram emot att få sitta ner en stund och prata med er! Se länk för att se frågor som vi kommer utgå från under samtalet: Lärakännasamtal – Pluto

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

14 kommentarer

Kommenteringen är stängd.