Plutos veckobrev v.34

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och värden / Ansvar och inflytande

Vår första skolvecka är nu till ända, vilken härlig vecka vi haft tillsammans.
I måndags under skolstartsdagen var det lite pirrigt i flera magar. Vi fokuserade på att leka mycket tillsammans både ute och inne. För att fira denna dag bjöd köket på isglass som vi avnjöt under sista lektionen.

Sommaruppgift
Nu är arbetet med sommaruppgifterna i full gång, vi har fått höra kompisar berätta om glädjen de känner när de hoppar studsmatta, spelar tennis, rider, badar från bryggan, åker rullskridskor eller simmar i en fors. Vid varje presentation utgår vi från frågeställningarna:

Vad är rörelseglädje för dig? vad har du tagit med?
Varför valde du just det?
Vart utspelar sig din sommaruppgift?

Med frågorna som stöd får eleven berätta fritt en stund, sedan visar hen upp sin sak/foto. Efter det har kompisarna chansen att ställa frågor. Vi avrundar med att alla får möjlighet att dela med sig av sina egna erfarenheter eller tankar kring liknande stunder av rörelseglädje.

Skapa i skokartong
Nästa vecka kommer de elever som har redovisat få börja med uppgiften att skapa och illustrera sin sommaruppgift i en skokartong. Vi är tacksamma för de kartonger vi fått men tar gärna emot fler.

Lemshagapromenad / gruppstärkande lekar
Förutom sommaruppgifterna så har vi under torsdagen och fredagen denna veckan lekt gruppstärkande lekar och gått på en Lemshagapromenad.

Tillsammans med Daniel lekte vi lekar både inne och ute på skolgården. Vi lekte en namnlek för att lära känna varandra bättre och på tennisplanen lekte vi ”Gammelgäddan” och samarbetsleken ”Rockringen”.

På vår Lemshagapromenad utforskade vi hela skolgården tillsammans med Anna och Maria. Vi gick runt och tittade på alla gårdar, vi samtalade om vilka klasser som hör hemma vart och vad de har för planetnamn. Vi tog även reda på vart skolchefen, rektor och skolsköterskan finns. Vi fick lära oss lite om Lemhagas historia. Tänk att Ladan har funnits enda sedan 1908, att det var en bondgård här innan det blev en skola och att grisarna bodde där matsalen är idag.

 

Skola och hem

Lära-känna-samtal
Nu sitter samtalslistorna uppe i hallen och vi ser att många redan har hittat en tid. Samtalen ligger under vecka 36-38. Under 30 minuter får ni som förälder möjligheten att berätta mer om ert barns behov och intressen. Under detta samtal kommer ni att träffa Maria eller Daniel som är mentorer, på bokningslistorna står det vilken mentor ert barn har.

Mentorsgrupper röd och grön
Inför lärakännasamtalen och på prov för en tid framöver har vi nu delat in eleverna i en röd och en grön mentorsgrupp. I dessa mentorsgrupper kommer eleverna träffas och arbeta under lektionstid. All övrig tid där emellan, på raster och under fritids så är vi alla tillsammans.
Daniel är mentor för Pluto röd och Maria för Pluto grön, som tillsammans med pedagogerna Anna, Titti och Anita har ett övergripande ansvar och samarbete kring era barn. Viktigt att veta är att dessa grupper kan komma att förändras under året om vi pedagoger upplever att det behövs. Då kan det innebära att man får byta mentor.
Även om vi delar upp oss under lektionstid så ser vi oss ändå som EN klass. Där vi lägger stor vikt vid att bygga goda relationer och ger eleverna möjlighet att knyta många kompiskontakter under året. Tillsammans med eleverna och er föräldrar vill vi bygga en positiv Vi-känsla för att inleda dessa skolår på bästa tänkbara sätt.

Frånvaro
Vi vill påminna er om att fylla i ert barns närvarotider i schoolsoft och att frånvaro meddelas på Schoolsoft innan kl.8. Att det finns inlagda tider är av stor vikt för ert barns säkerhet, för planerandet av verksamheten och för att vårt närvarosystem (dator + iPad) ska fungera optimalt. Om ert barns tider inte är ifyllda så syns det inte i våra iPads när ni gör en frånvaroanmälan. Om en elev inte dyker upp till lektionsstart och inte är frånvaroanmäld kommer ni föräldrar att bli kontaktade av skolan.

Egen mat
Det kostar på att börja ett nytt jobb eller hur? Precis så är det för era barn just nu. Det är mycket nytt att bearbeta och ta in och det kostar massor av energi.
Upplever ni att det behövs så får ni gärna skicka med frukt och/eller en smörgås till ert barn så de kan fylla på energidepån under dagen. Det medhavda förvaras på hyllan i kapprummet och får ätas före kl 8.30 eller efter vi ätit mellis 13.30. Vi vill inte att barnen byter mat med varandra eller delar med sig, då detta har en tendens att leda till byteshandel och konflikter.
Viktigt att tänka på är att det råder nötförbud på hela skolan!

Vattenflaska
En namnmärkt vattenflaska är även bra om alla barn har på sin hylla i kapprummet, hjälp gärna ert barn med att diska den emellanåt så den håller sig fräsch.

Plutos schema
De här första veckorna arbetar vi schemabrytande och lägger fokus på sommaruppgifterna och att lära känna varandra genom att umgås och leka mycket tillsammans.
Från och med vecka 36 och framöver följer vi det ordinarie schemat. En tydligare förklaring för hur en vecka är upplag får ni i nästa veckobrev.

Fritids utedagar
På torsdagar mellan kl.14.30-16.00 går Anna och Titti iväg med en av Plutoklasserna till olika platser i närmiljön (varannan vecka). På fritids anslagstavla i hallen står det vilken grupp som går iväg. Vi är tillbaka på Pluto senast kl.16.00.

Nästa torsdag, 30/8, börjar vi och då går vi till ”Raketen” med den röda gruppen. Den platsen ligger strax ovanför skolan och där kommer vi att leka och bekanta oss med miljön. ”Raketen” kommer vi att återvända till många torsdagar så här i början av läsåret eftersom den ligger nära skolan.
Behöver ni hämta tidigare än 16.00 går det bra att hämta vid Raketen de dagar vi är där. Hämtas barnen extra tidigt någon torsdag får de stanna kvar på Pluto, men då vill vi att ni meddelar oss i förväg.
Det är viktigt att barnen har bra kläder eftersom vi går ut i alla väder.

Kommentera veckobrevet
För att vi ska veta att ni har hittat hit och läst detta veckobrev ber vi er lämna en kommentar. Det räcker med att skriva vi har läst, men om ni vill så kan ni fråga ert barn vad som var roligast under denna skolvecka och skriva det.

 

Tack för denna vecka och trevlig helg!
/Plutos pedagoger

33 kommentarer

Kommenteringen är stängd.