Mars v. 39

Tänk om man kunde få återgå några (!) år bakåt i tiden och få vara en elev i åk 5 på Lemshaga…Då skulle man få uppleva coola volter av coola killar, skojiga lekar med skojiga barn, modiga debattinlägg framförda av modiga elever men också spendera tid med kreativa och underhållande kompisar som så ofta är måna om att vara schyssta mot varandra.

 

 

Klart att våra söta kids ska få beröm, men med det sagt så har vi även några utmaningar:) Förutom en hel del attityder så är rasterna numera ett högaktuellt ämne. Vi pratade med er på föräldramötet om schemat och hur det ser ut med rasterna framförallt. Eleverna var mycket noga när vi pratade tillsammans om schemat och de ville verkligen inte förlänga dagen utan istället arbeta med det vi redan har, även om de tyckte att rasterna var för korta.

Som det ser ut nu så har vi en hel del diskussioner med eleverna om att de inte går ut på rasterna och håller sig kvar i trapphus, klassrum och bibliotek. De tar gärna en diskussion med oss pedagoger om detta, vilket i sin tur också tar på deras uterast ..Tyvärr är de inte så lågmälda heller, vilket skapar en del problem, men framförallt så missar de den viktiga stund de behöver med den friska luften. Varma kläder tycks de också sakna en del… 

Om ni nu skulle prata med er barn om detta och de säger tillbaka att de inte hinner ut för att rasten är för kort eller något annat påfund och därför stannar kvar inne…så försöker de dra en vals:) Det stämmer inte!

De har längre raster än schemat visar och det tar endast en minut, möjligtvis en och en halv, att ta sig ut. När vi pedagoger är med på rasterna går det minst 10 min – en kvart att få ut dem ur kapprummet och hålla dem ute.  De vill inte vara ute helt enkelt och här behöver vi hjälpas åt. Vi önskar att vi alla, både hem och skola, försöker förklara vikten av frisk luft. Forskning visar att frisk luft till hjärna ökar koncentrationen. Extra viktigt nu eftersom schemat är så tight som det är. Vi önskar inte behöva ta en diskussion med eleverna om att de ska ut, samtidigt som de klagar över korta raster….

 

Fredagskluringen: Hur mycket pengar är det rimligt att ett barn i åk 5 får i veckopeng/månadspeng?

 

Fokus denna vecka:  Demokrati och Ekonomi

http://lemshaga.se/lokalaplaneringar/demokratiska-processer/

http://lemshaga.se/lokalaplaneringar/ekonomi-och-barns-olika-villkor-i-varlden/

Demokrati och Diktatur, Regering och Riksdag, Majoritet och Vågmästare, ja som ni ser så har vi många spännande begrepp så just nu som är högst aktuella i dagens samhällsdebatt. Man skulle kunna säga att det strular en hel del just nu när det ska bildas regering men trots denna snurrighet så har eleverna full koll. Det är så kul att prata aktuell politik med eleverna och det är så insatta i läget och diskussionerna är galet roliga!

Ett avsnitt vi arbetat med den senaste veckan handlade om hur “ett förslag blir till en lag”, mycket spännande. Den tillhörande uppgiften var extra intressant och engagerade eleverna otroligt. Det handlade om att göra ett debattinlägg. I slutet skulle de även hålla sitt debattinlägg i “klassen kammare”. Så modiga de var! Grön grupp kommer att redovisa nästa vecka.

 

 

Nu har vi kommit till den sista veckan i demokrati-temat och vi närmar oss våra sista veckor i samhällskunskapen som kommer handla om ekonomi. Där är begrepp som skatt, budget, inkomster och utgifter exempel på centrala begrepp. Kanske kan ni vänta en förhandling om högre veckopeng snart…

När vi arbetar och lär oss inom ämnet samhällskunskap så har vi ett speciellt sätt att tänka och resonera som vi använder oss av. Att fundera kring orsaker och konsekvenser är viktigt och i detta även tänka i flera led. Varför är det så här? Vad beror det på? Hur gick det till? När hände det? Men framförallt vilka blir konsekvenserna? På lektionerna har vi övat oss massor i att “tänka i flera led”. Om den ekologiska maten skulle bli billigare exempelvis. Vad skulle det betyda för dig och din familj? För samhället? och för miljön? En konsekvens kan också vara både positiv och negativ har  vi märkt:) Eleverna var så kloka och hade flera förslag. Om den ekologiska maten bli billigare så kommer fler människor att köpa den maten . Det i sin tur gör att vi, folket, bli mer hälsosamma. Som en tredje steg kunde de se att då skulle ju sjukvården få det lite lugnare och till sist så skulle vi då även kunna lägga de pengarna (den skatten) på något annat.. att ge skolmaten en högre peng exempelvis:) Lite stolt blir man som fröken till dessa härliga elever!

Studieteknik finns även integrerat i Sh-undervisningen och en dag kom eleverna in från rasten och möttes av ett oförberett prov… “nu blev jag superrädd” “jag svettas i händerna” “mitt hjärta klappar” – Det blev några av kommentarerna men jag kunde snabbt lugna dem. Syftet med provet var ju så klart att vi skulle öva på en sådan situation. Att kunna lita på den egna förmågan, även om något kommer så plötsligt. Prov är ju laddat redan som det är.. Under “provet” diskuterade vi frågorna och hur man kan svara. Om man inte kan, vad gör man då? Jo, man chansar så klart. Men chansa klokt! Det var några saker vi pratade om när vi genomförde provet. Eleverna var så duktiga och det gjorde alla ett toppen-prov.

Det “riktiga” provet som blir bedömt kommer att ske i slutet på v. 43 innan lovet. Jag har sagt till eleverna att de kan förbereda sig på 2 sätt. Kan man dessa kommer man klara provet galant. Vill dock påpeka att vi inte börjat med avsnittet om ekonomi än så där kan eleverna gå lite bet så här i början…Börja därför med demokrati-delen och till sist Ekonomi. Demokrati-delen står också för det största delen i provet, ca 70 %.

  1. Det ena sättet är att läsa vår “begrepps-vägg”  och plugga in begreppen så man kan sätta dem i ett sammanhang. Exempelvis, säg en mening där ordet majoritet finns med. Förklara ordet för någon som inte vet…
  2. På schoolsoft (ligger som en nyhet i högerspalten) finns ett material där eleverna kan öva sig inför provet. Det rekommenderar jag varmt. Där finns frågor som är liknande de som kommer på vårt prov och här kan man även öva sig i att svara i flera led och fundera kring orsaker och konsekvenser.  

 

Övrig information:

From Julia, vår Engelskafröken:

Dear Parents,

Homework in English is put out on Schoolsoft whenever necessary. For example, when students need to finish their work from the lesson or when we are working on a longer project. There will not be regular homework. In addition, I always inform the students about the homework during the lessons to ensure that it is clear.

Sometimes I put out some vocabulary or a text so that the students can prepare ahead of time. This helps them feel secure and informed during the lesson, especially when we are doing something new.

Levels – All the work done in English can be completed at the students’ own level. For example, one can write a short, four-line poem about an easy topic:

My friend is sick

His name is Rick

Well, if he’s dead…

Then I’ll take his bed!

By Julia Edin

This is a good beginning to communicating in English! But of course, students can write longer, more complicated texts, with themes, meaning, rhyme and rhythm. They are expected to explore new words and work with description; I have been teaching them all of this and more! There is literally no limit poetry! The challenge is for me to push your children, and for your children to push themselves. Poetry can be silly and still be challenging or have great meaning. Try this one for next week!

 

 

Vandring med Gottis!

Hej alla. Så var det fredag igen. Veckorna går fort. Nu har vi lite mer höststämning ute. Ena dagen kallt med sol och krispig luft och andra dagen regn och fukt med blåst. För vår vandringsdag önskar jag kyligare och sol:) Vi kommer att vandra tillsammans i klassen torsdagen den 4 oktober. Vår vandring i åk 5 går runt Ramsviken med utsiktstornet. Den är ca 7-8 km. 

Eleverna ska ha med sig matig matsäck, kall och gärna varm dryck. Litet fika. Okej med bulle/kaka men inte hel påse eller helt paket. En frukt kan oxå vara gott!

Klädsel: Kläder för dagens väder, skor att vandra i då det är i terräng ca 7-8 km, ryggsäck med sittunderlag och vattenflaska. Självklart matsäcken och fikat. Bättre att vara lite varmt klädd och ta av sig än att frysa då vi startar eller har paus.

Vi kommer att se hur långt hösten har kommit, ”orientera” oss på kartan, njuta av god matsäck och fika. Kanske blir det även någon överraskning:) Vi samlas i skolan och tar oss till Björnö tillsammans. Vi beräknar vara åter på skolan ca 14:15.   Hälsningar Gottis

 

Hälsningar från klubben:

Snart är det dags för Höstlov och inför det behöver vi på klubben veta om ditt barn behöver omsorg under lovet. Ni gör anmälan via schoolsoft, ska ditt barn vara här fyller ni i aktuella tider för v. 44. Ska ditt barn vara ledigt skriver ni ”ledig” under ”kommentar från vårdnadshavare”.
Detta är mycket viktigt att ni gör och det gäller ALLA barn inskrivna på klubben. Vi behöver era anmälningar senast 7 oktober för att planera bemanning och aktiviteter.
Hälsningar Fritids och Klubben

 

 

Kommande datum:

Torsdagen den 4/10 V. 40 Vandringsdag. Samling i skolan som vanligt. Matsäck! Vi beräknas vara åter på plats ca.14:15

V. 44 Höstlov

 

Ha en underbar helg,

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.