Mars v.35

Goddagens Marsianer!

 

Första “riktiga” skolveckan avklarad och vi är igång med besked. Direktdemokrati, representativ demokrati och diktatur, partipolitik, den politiska skalan, maxpuls, koldioxid, artär, term, summa och differens var våra centrala begrepp denna vecka. Som ni ser så har vi fullt upp här!

 

Fredagskluringen:

En spännande och mystisk sak Anton upptäckte bakom en skärm i klassrummet var ett rosa brev. Nyfikna som vi alltid är var vi genast tvungna att undersöka innehållet… Vad fanns i brevet mån tro?

 

 

Fokus denna vecka:   Demokratiska processer.

Då var vi äntligen igång med vårt tema i samhällskunskapen som är döpt till “demokratiska processer” och eleverna är galet intresserade och diskuterar, frågar, undrar och reflekterar och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Det första vi gjorde var att titta på själva ämnet Samhällskunskap. Vad handlar det om och hur ska vi tänka och arbeta inom detta område.

Vi gick igenom orsaker och konsekvenstänkande och hur vi kan analysera i flera led. Hur tänker jag på en godkänd nivå och hur kan jag utveckla mitt egna tänkande. Ja, ni förstår vilken hög nivå vi har i klassen och de är så duktiga på att tänka och reflektera över sitt lärande.

 

Här kommer lektionen…Prata gärna med era barn om detta igen hemma och vad det nu var som den där knasiga fröken pratade om egentligen:)

 

Åsa – Vad är samhällskunskap_

 

Därefter hade vi  en introduktion i demokratins grunder och tittade lite närmare på begreppen direktdemokrati samt representativ demokrati. När jag ställde frågan om de själv upplevt och varit med om någon form av direktdemokrati, kanske här i skolan till och med, så kunde majoriteten (=också ett begrepp vi arbetat med) relatera till vårt tuggummi-projekt.

 

Under fredagens pass pratade vi partipolitik och här blev det högt i tak igen. Vi tittade på hur den politiska skalan med höger och vänster ser ut i vårt samhälle och vilka partier som samarbetar och vilka som inte gör det. Här finner ni den powerpoint som vi utgick ifrån när vi diskuterade..:

 

Partipolitik 2018

 

Nästa vecka kommer vi att titta på demokratiska processer genom ett historiskt öga. Hur såg det ut förr i tiden, hur demokratiskt var det egentligen i Sverige för 100 år sedan? Men också hur demokratiskt Sverige är jämfört med andra länder?

En tredje sak vi kommer att titta på är hur man kan påverka i samhället (opinionsbildning) och hur det ser ut utanför systemet…

 

Övrig information:

 

Grammatikläxa 

På måndag kommer jag att ge eleverna en läxa i grammatik som handlar om J-ljudet. Eleverna kommer att få en papperskopia på måndag men lägger upp den här också redan nu om någon skulle försvinna….

 

Bildresultat för röd RÖD grupp: Läxan delas på på måndag v.36 och ska åter till skolan måndagen v.37 

Bildresultat för grön GRÖN grupp: Läxan delas på på Fredag v.36 och ska åter till skolan fredag v.37 

 

Åsa J-ljudet läxa

 

Föräldramötet..

Den 12/9 är det dags för möte och vi tycker det ska bli så kul att får träffa er alla och berätta om hur vi har det här i skolan. Under mötet planerar vi att ta upp saker kring Ängsholmen i åk 6, schemat, närvaro och vikten av att komma i tid, vad vi arbetar med i de olika ämnena, hur vi tänker kring läxor detta år samt hur gruppen i sig mår – vilken härlig start vi fick men även vad vi kommer att lägga fokus på när vi pratar sociala aspekter.

Självklart kan det finnas fler saker ni har funderingar kring och här får ni gärna kontakta oss mentorer om ni har något utöver detta ni vill få svar på eller diskutera kring. Detta för att vi ska kunna förbereda oss på bästa sätt och kunna svara på era frågor på bästa sätt. Vi älskar alla frågor – så våga fråga!

 

Teater!

På tisdagen den 18/9 kommer vi att ta oss till Gustavsbergsteatern för att kultivera oss lite genom att njuta av en teaterföreställning. Ingen matsäck eller så då vi beräknas vara åter på skolan innan lunch. Här kommer vidare info om själva föreställningen:

 

Kommande datum:

Måndag 3/9. Nu ska tider för utvecklingssamtal ligga ute på schoolsoft och ni kan boka in er på en tid som passar. Först till kvarn!

V.37. Skolfotografering. Återkommer när vi vet dag…

v. 38 är en lite speciell vecka då det är tid för utvecklingssamtal samt en teaterutflykt under tisdagen. Ingen matsäck krävs då vi är åter i skolan innan lunch.

Onsdagen 19/9. Studiedag med utvecklingssamtal. Är du inskriven på klubben och behöver omsorg denna dag – kontakta Mentor.

 

Ha en underbar helg,

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars:)  genom Åsa

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.