Återanvändning som blir återVINNING!

Hej alla grönisar!

Jupiter här vill visa upp ett bra sätt man kan göra för att tänka på miljön, slänga mindre skräp och istället spara på våra naturresurser vi har! Vi är med i BatteriJakten och är uppe i fullfart med att samla in batterier, tejpa pluspolen på dem och lämna in dem för återvinning. Vi har lärt oss att återvinning av material, mat och kläder är win win för oss och vår miljö. Allt som återvinns görs om i fabriker där stora maskiner kan sortera ut materialet genom olika bildkameror, som sorterar det. Efter den sorteringen förs materialet ut till sina rätta ställen där soporna från materialet kan återanvändas och skapa nya saker som vi köper och använder. Exempelvis alla kg batterier vi samlat in vet vi att vi snart kommer kunna få nya batterier ifrån eller också kommer kanske en av våra vattenflaskor vi någon gång köper i butiken bestå av vårt batteri just vi eller du har återvunnit! Häftigt va?!

Vi i Jupiter har läst på om detta och gjort många fina saker. Bland annat har vi tejpat batterier i mängder! Vi gjorde reklamblad (av papper från pappersåtervinningen 😉 ) och samlade in batterier från hela skolan och personalen.

Här tejpades det för fullt! Ingen rast, ingen ro…

Vi har sedan diskuterat och haft debatt om hur världen skulle se ut om våra naturresurser tar slut. Vad gör vi då? Hur skulle vi lösa problemet och hur skulle man leva då?

Denna fråga diskuterade vi och gjorde en VT rutin på:

För inte så väldigt länge sedan så var varken rinnande vatten (som dessutom var drickbart), elektricitet och verkligen inte internet någon självklarhet. Så antingen har ni nu varit med om en resa tillbaka i tiden, eller till en framtid där våra naturresurser tagit slut. Hur känns det?

När vi sedan hade kommit fram till en argumentation och debatterade kring detta problem skulle vi testa på att återanvända våra naturresurser vi har i klassrummet. Vi tog ett papper som ligger i återvinningslådan, så att vi inte slösar med ett nytt papper till övningen. Bland annat försökte vi klippa papper och skapa det längsta pappret själva vi kunde får genom att använda så lite energi som möjligt. Hur gör man det och hur ska man planera för att få det längsta pappret genom att använda så lite energi som möjligt? Hur långt blev det? Krävdes det mer eller mindre energi för dig att tänka smart? Behövde du vara mer noggrann? Om vi nu överför det till ett batteri: Hur får du ditt batteri att räcka så länge som möjligt?

Vi använde oss av  små papperslappar, mindre än A4 papper.

Testa ni med!

/ Jupiter